František Řehák

Datum narození: 4. 10. 1923
Datum úmrtí: 28. 6. 2017
Místo narození: Nový Bydžov, Československo
Profese: herec
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Herec František Řehák je znám ze snímku Jiřího Menzela Rozmarné léto, Skřivánci na niti nebo jako zedník Lorenc na vozíku z filmu Na samotě u lesa.

S divadlem František Řehák začal v Mladé Boleslavi roku 1945. Jeho další štací byl Zlín, respektive tehdy ještě Gottwaldov, a poté Olomouc. Často hostoval v Praze, především v Krejčově legendárním souboru Divadla Za branou.

ŘEHÁK MĚL HRÁT DŮRU MÍSTO HRUŠÍNSKÉHO

Za svůj život František Řehák ztvárnil bezmála tři stovky rolí v divadle a desítky jak ve filmu, tak v televizi, kde jej diváci mohli vidět i v řadě pohádek. Znám je zejména ze snímků režiséra Jiřího Menzela, a to jako abbé z Rozmarného léta, Drobeček ze Skřivánků na niti či Vejvoda z Postřižin.

Jednou z jeho nejznámějších filmových rolí je sice malá, zato nezapomenutelná úloha líného a málomluvného zednického mistra Lorence z komedie scénáristů Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka Na samotě u lesa, o němž jedna z postav tvrdí: „Von teda cihlu do ruky nevezme, ale odborník je to na slovo vzatej.“

O FRANTIŠKU ŘEHÁKOVI ČTĚTE ZDE>>

Poslední postavu, kterou František Řehák ztvárnil, byl učitel v hvězdně obsazené pohádce Hynka Bočana Láska rohatá (2009), kde si kromě něj zahráli Jiří Mádl, Táňa Pauhofová, Jiřina Bohdalová, Miroslav Táborský, Naďa Konvalinková, Hana Vagnerová, Pavel Zedníček či Matěj Hádek.

Mistr malých rolí František Řehák byl ženatý. Měl dvě děti a několik vnuků.

František Řehák zemřel 28. června 2017. Bylo mu 93 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Yvetta Blanarovičová
Yvetta Blanarovičová
zobrazit profil Josef Laufer
Josef Laufer
zobrazit profil Josef Trojan
Josef Trojan
zobrazit profil Tahirah Sharif
Tahirah Sharif
zobrazit profil Pavel Landovský
Pavel Landovský
zobrazit profil Eliška Boušková
Eliška Boušková
zobrazit profil Viktor Limr
Viktor Limr
zobrazit profil Trine Dyrholm
Trine Dyrholm