James Newton Howard

Datum narození: 9. 6. 1951
Místo narození: Los Angeles, Kalifornie, USA
Profese: skladatel, dirigent, producent, klavírista
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Skladatel James Newton Howard, jeden z nejúspěšnějších a nejznámějších hollywoodských tvůrců filmové hudby, se stal držitelem Ceny Emmy a řady nominací na Oscara.

Hudební skladatel, klavírista, dirigent, hudební aranžér a producent James Newton Howard je autorem muziky k víc než stovce celovečerních filmů. Mezi nejslavnější patří Drsní chlapi, Pretty Woman s Richardem Gerem a Julií Roberts, Zemřít mladý, Volný pád s Michaelen Douglasem, Ďáblův advokát, King Kong, Petr Pan či Hunger Games.

JAMES NEWTON HOWARD HOSTEM VE VARECH

Po střední škole James Newton Howard absolvoval hru na klavír na Music Academy of the West v Santa Barbaře v Kalifornii. Pak ve studiu pokračoval na Kalifornské státní universitě v oboru klavírní a orchestrální tvorba a hudební aranžérství.

V roce 1972 začal James Newton Howard působit ve skupině Mama Lion, a tak se naučil pracovat se syntetizátorem a vydal svoji první instrumentální desku. Do Hollywoodu se dostal jako syntezační odborník díky práci na filmu Zóna soumraku (1983) Stevena Spielberga. Jeho skladatelským debutem byla hudba ke komedii Vedoucí místo (1985) s Dannym DeVitem.

Za svůj největší úspěch James Newton Howard považuje cenu udělanou na World Soundtracks Awards pro nejlepšího filmového skladatele roku 2008. Byl opakovaně nominován na Oscara, a to za muziku mj. k snímkům Uprchlík s Harrisonem Fordem a Tommym Lee Jonesem či Michael Clayton s Georgem Clooneym.

Jeden z nejúspěšnějších a nejznámějších hollywoodských tvůrců filmové hudby James Newton Howard, majitel studia JNH, získal též nominace na Zlatý Globus a Cenu Grammy. Stal se držitelem Critics Choise Awards 2008 za nejoriginálnější filmovou hudbu roku za snímek Temný rytíř nebo Ceny Emmy (2001) za ústřední melodii k seriálu Pohotovost.

O JAMESI NEWTONU HOWARDOVI ČTĚTE ZDE>>

Milovník hudby Ludwiga van Beethovena James Newton Howard byl v letech 1986 až 1987 ženatý s americkou herečkou Rosannou Arquette. Roku 1992 se oženil podruhé. S manželkou Sophií má dvě děti.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Láska (Václav Vaňura)
Láska (Václav Vaňura)
zobrazit profil Petr Kužvart
Petr Kužvart
zobrazit profil František Soukup
František Soukup
zobrazit profil Petr Malásek
Petr Malásek
zobrazit profil Rostislav Fraš
Rostislav Fraš
zobrazit profil Jan Pešout
Jan Pešout
zobrazit profil Calin (Călin Panfili)
Calin (Călin Panfili)
zobrazit profil Ladislav Štaidl
Ladislav Štaidl