Ivana Stráská

Ivana Stráská

Datum narození: 21. 6. 1952
Profese: politička ČSSD, 3. hejtmanka Jihočeského kraje
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Politička ČSSD Ivana Stráská se v dubnu 2017 stala hejtmankou Jihočeského kraje. Zvolena byla poté, co kvůli aféře se stavbou chaty rezignoval Jiří Zimola. V roce 2020 post neobhájila.

Absolvovala obor český jazyk-dějepis na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity. Ivana Stráská byla mj. ředitelkou základní školy a od roku 1994 živnostnicí.

Tehdy se neúspěšně pokusila vstoupit do komunální politiky. Jako bezpartijní na kandidátce ČSSD Ivana Stráská zabodovala roku 1998, kdy v Milevsku získala rovnou starostovské křeslo, o které přišla ve volbách 2010, jež vyhrála ODS.

Zastupitelkou Jihočeského kraje se Ivana Stráská stala už jako členka ČSSD, a to ve volbách 2004. Mandát opakovaně obhájila a od roku 2008 byla náměstkyní hejtmana Jiřího Zimoly. Ve funkci ho nahradila po jeho rezignaci v dubnu 2017, k níž jej přiměla aféra kolem stavby chaty v Lipně nad Vltavou.

V senátních volbách 2012 Ivana Stráská kandidovala ve volebním obvodu č. 14 - České Budějovice. Nepostoupila ale ani do druhého kola. V letech 2012 až 2013 působila jako stínová ministryně práce a sociálních věcí ČSSD. Patřila mezi kandidáty tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky na tuto funkci.

Do krajských voleb 2020 sociální demokraté Ivanu Stráskou vyslali křeslo jihočeské hejtmanky obhájit. To se jí nepodařilo. V křesle ji vystřídal Martin Kuba z ODS.

O IVANĚ STRÁSKÉ ČTĚTE ZDE>>

Ivana Stráská je vdaná; má syna.

 

 

 

Články o celebritě

„Ať si vládne, s kým chce.“ Pro odchod ČSSD z vlády je Netolický. Babiš: Měli by vážit slova „Ať si vládne, s kým chce.“ Pro odchod ČSSD z vlády je Netolický. Babiš: Měli by vážit slova ČSSD by měla odejít z vlády, pohár trpělivosti přetekl, míní hejtman Martin Netolický (ČSSD). Šéf so... číst článek
Výsledky krajských voleb: Kdo uspěl v jednotlivých krajích? Výsledky krajských voleb: Kdo uspěl v jednotlivých krajích? Proběhly již šesté volby do zastupitelstev krajů. Většina hejtmanů chtěla svou pozici obhájit. Napří... číst článek
Babiš přiznal v superdebatě Blesku: „Jermanová to nezvládla.“ Opozice tasila smělé cíle Babiš přiznal v superdebatě Blesku: „Jermanová to nezvládla.“ Opozice tasila smělé cíle Premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že se hnutí ANO podaří minimálně zopakovat stejný výsledek, jako v... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Dagmar Terelmešová
Dagmar Terelmešová
zobrazit profil Martin Škorpík
Martin Škorpík
zobrazit profil Markéta Wernerová
Markéta Wernerová
zobrazit profil Zuzana Ožanová
Zuzana Ožanová
zobrazit profil Josef Klement
Josef Klement
zobrazit profil Adam Kalous
Adam Kalous
zobrazit profil Jan Holásek
Jan Holásek
zobrazit profil Hana Marvanová
Hana Marvanová