Zdena Hadrbolcová

Datum narození: 13. 7. 1937
Datum úmrtí: 20. 11. 2023
Místo narození: Praha
Profese: herečka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Zdena Hadrbolcová ztvárnila desítky rolí jak na jevišti, tak v televizi a ve filmu. Kromě hraní učila na DAMU, překládala a napsala detektivní román.

Po francouzském gymnázium a herectví na DAMU, kde v ročníku studovala s Ninou Divíškovou a Libuší Švormovou, Zdena Hadrbolcová třicet let působila v Divadle S. K. Neumanna (dnešní Divadlo pod Palmovkou). Dále hrála mj. v Divadle Komedie, Divadle Na zábradlí či v Divadle v Řeznické.

ZDENA HARDBOLCOVÁ - PRVNÍ OSLAVA NAROZENIN

Jako velmi obsazovaná herečka, sice většinou jen do vedlejších a menších rolí, se objevila ve víc než stovce filmů a v bezmála třech desítkách seriálů. Na stříbrném plátně se Zdena Hardbolcová prvně mihla v psychologickém dramatu Jiřího Krejčíka Probuzení (1959) s Janou Brejchovou v hlavní roli.

Jednu z klíčových úloh Zdena Hardbolcová dostala od Václava Vorlíčka v seriálu Létající Čestmír (1983), kde si společně s Vladimírem Menšíkem zahráli Čestmírovy rodiče Helenu a Zbyňka Trnkovi. Roli maminky hlavního hrdiny Aleše Chvojky v podání Jiřího Racka herečka dostala opět od Václava Vorlíčka, a to v jeho Křečkovi v noční košili (1987).

Rolí pekařky Růženy se stala stálicí seriálu TV Nova Ulice, v němž její postava ožila již v roce 2005, kdy se na obrazovce objevily první díly. Ve vedlejší úloze se Zdena Hardbolcová předvedla v sitcomu PanMáma (2013), v němž si ústřední postavu matky rodiny Beranových střihl Milan Šteindler.

Matky, tetičky či sousedky Zdena Hrbolcová hojně zpodobňovala též ve filmech. Maminku ústřední postavy v podání Vladimíra Dlouhého dostala od Karla Kachyni v dramatu Už zase skáču přes kaluže (1970). Matku bratrů v podání Jiřího Langmajera a Jiřího Macháčka si zahrála v černé komedii Saši Gedeona Návrat idiota (1999), babičku v Křidlech Vánoc (2013) Karin Babinské.

O ZDENĚ HARDBOLCOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Kromě herectví se Zdena Hadrbolcová věnovala také překládání a psaní. Je autorkou detektivního románu Paraple paní Černé (1976). Uplatnila se i jako pedagožka, a to na katedře autorské tvorby a pedagogiky DAMU.

Herečka Zdena Harbolcová zemřela 20. listopadu 2023. Bylo jí 86 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Petr Batěk
Petr Batěk
zobrazit profil Catherine Deneuve
Catherine Deneuve
zobrazit profil Michelangelo Fortuzzi
Michelangelo Fortuzzi
zobrazit profil Alicia Vikander
Alicia Vikander
zobrazit profil CCH Pounder
CCH Pounder
zobrazit profil Charlie  Chaplin
Charlie Chaplin
zobrazit profil Jiří Lábus
Jiří Lábus
zobrazit profil Soňa Norisová
Soňa Norisová