Pavel Nový

Datum narození: 5. 9. 1948
Místo narození: Plzeň
Profese: herec, dabér
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Pavel Nový po píchnutí komárem ochrnul. Popral se s osudem, vrátil se do divadla i před kameru a získal Českého lva za roli Broni v tragikomedii Bába z ledu.

Jako divadelní herec Pavel Nový vystřídal řadu oblastních scén, třeba příbramskou a karlovarskou. V roce Sametové revoluce se stal členem pražské Ypsilonky. Diváci jej mohli vidět také na Letních shakespearovských slavnostech, v Divadle U Valšů, v Divadle v Řeznické či v Divadle Radka Brzobohatého.

ROZHOVOR S PAVLEM NOVÝM NAJDETE ZDE>>

Pepa z komedie S stebou mě baví svět

Poprvé se Pavel Nový objevil ve filmu Václava Vorlíčka Kuřata na cestách (1962). To byl ještě školák. Následovala řada dalších rolí, mj. jedna z ústředních společně s Josefem Somrem a Janou Hlaváčovou v dramatu Pytláci (1981).

Popularitu a oblibu publika mu přinesla postava zvukaře Pepy z komedie století S tebou mě baví svět (1982) režisérky Marie Poledňákové.

Nový hrál i v Ordinaci v růžové zahradě

Výrazné postavy Pavel Nový ztvárnil ve filmech Jana Švankmajera Spiklenci slasti (1996), Otesánek (2000) s Veronikou Žilkovou a Jana Hartlem v hlavních rolích a s kolegy Pavlem Liškou, Janem Třískou, Aňou Geislerovou či Jaroslavem Duškem v hororové komedií Šílení (2005).

Objevil ve čtyřech desítkách seriálů. Ústřední postavu hrázného Jana Palyzy dostal od Jaroslava Dietla v jeho Velkém sedle. V několika dílech si zahrál v seriálech Přítelkyně z domu smutku či Gympl s (r)učením omezených. Přítele Dany Syslové v roli svérázné Evelíny, matky gynekologa v podání Romana Zacha, zpodobnil v Ordinaci v růžové zahradě TV Nova.

Českého lva dostal s Kronerovou

Hlavní roli otužilce Brni Pavel Nový zpodobnil ve snímku Bohdana Slámy Bába z ledu (2017), a to po boku Zuzany Kronerové. Oba za něj získali Českého lva.

O PAVLU NOVÉM ČTĚTE ZDE>>

Sportovce a věčného optimistu Pavla Nového nezdolala ani vážná choroba. 6. září 2007 onemocněl západonilskou horečkou po štípnutí nakaženým komárem a ochrnul. Po pobytu v nemocnici byl pět měsíců v rehabilitačním centru v Kladrubech, odkud ho propustili 10. dubna 2008. Domů už odešel s pomocí francouzských holí. A záhy chodil jako dřív.

V červnu 2022 Pavla Nového zasáhla zpráva, že má rakovinu.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Amanda Bynes
Amanda Bynes
zobrazit profil Milla Jovovich
Milla Jovovich
zobrazit profil Anna Fialová
Anna Fialová
zobrazit profil Blake Lively
Blake Lively
zobrazit profil Kateřina Kaira Hrachovcová
Kateřina Kaira Hrachovcová
zobrazit profil Alice Bendová
Alice Bendová
zobrazit profil Jana Stryková
Jana Stryková
zobrazit profil Klára Doležalová
Klára Doležalová