Michal Prokop

Datum narození: 13. 8. 1946
Profese: zpěvák, hudební skladatel, kytarista, moderátor, politik
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Hudebník a někdejší politik Michal Prokop, kytarista a zpěvák rockové skupiny Framus Five, proslul též moderováním talk show České televize Krásný ztráty.

S rockovou skupinou, později pojmenovanou Framus Five, začal Michal Prokop vystupovat roku 1963. Nejdříve pouze hrál na kytaru, k níž po čtyřech letech přidal i zpěv. To už studoval Vysokou školu ekonomickou v Praze (o dvacet let později absolvoval ještě obor kulturologie na Filozofické fakultě UK).

MICHAL PROKOP S HANOU ZAGOROVOU V SSSR

Začátkem 70. let 20. století Michal Prokop působil v divadle Semafor, vystupoval v programu Hany Zagorové, později pak se skupinou Mahagon a od roku 1978 v obnovené kapele Framus Five, s níž působil až do roku 1990. A po dalších deseti letech se do ní vrátil. K hitům skupiny patří Kolej Yesterday, Bitva o Karlův most, Nic ve zlým, nic v dobrým nebo Krásný ztráty.

Politické smýšlení Michala Prokopa prošlo během let závratnou proměnou. Roku 1977 komunistům podepsal tzv. Antichartu a v roce 1989 pro změnu petici Za osvobození Václava Havla a poté také Několik vět. Po Sametové revoluci byl poslancem, nejprve za Občanské fórum a posléze za ODA. Vykonával též funkci náměstka ministra kultury.

O MICHALU PROKOPOVI ČTĚTE ZDE>>

Koncem druhého tisíciletí Michal Prokop uváděl politicky orientovaný pořad TV Prima Nic ve zlým. V letech 1998 až 2001 působil jako ředitel projektu Praha - Evropské město kultury roku 2000. Poté byl předsedou Rady Českého rozhlasu. Čtrnáct let psal scénáře talk show České televize Krásný ztráty, kterou moderoval a již uzavřel v prosinci 2013 500. dílem. Tyto své rozhovory vydal knižně.

Zpěvák, hudební skladatel, kytarista, politik a moderátor Michal Prokop má syna Petra, který se stal produkčním.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil David Škach
David Škach
zobrazit profil Roman Timko
Roman Timko
zobrazit profil Dušan Timko
Dušan Timko
zobrazit profil Petr Harazin
Petr Harazin
zobrazit profil Šimon Ornest
Šimon Ornest
zobrazit profil Radan Dolejš
Radan Dolejš
zobrazit profil Alan Merrill
Alan Merrill