Jakub Michálek

Datum narození: 6. 2. 1989
Místo narození: Louny
Profese: politik České strany pirátské, právník
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jakub Michálek, politik České strany pirátské, v roce 2017 získal křeslo ve Sněmovně. V parlamentních volbách 2021 poslanecký mandát obhájil.

Po Gymnáziu Jana Keplera v Praze Jakub Michálek studoval na Oundle School ve Velké Británii a na Cranbrook-Kingswood v USA. Během pobytu ve Spojených státech pracoval na University of Michigan. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a teoretickou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK.

JAKUB MICHÁLEK - PROČ SE MU NELÍBILA ODS A ČSSD

Michálek uspěl ve sporu s Hradem

Členem České strany pirátské se Jakub Michálek stal roku 2009. Vedl projekt PirateLeaks a řídil spuštění webu Piráti.cz pro krajské volby v roce 2012, vypracoval řadu bodů programu Pirátu. Aktivně se věnuje právním otázkám. Nejvyšší správní soud mu dal zapravdu ve sporu s ministerstvem financí, kryž uznal, že podání prostřednictvím datové schránky nemusí být elektronicky podepsáno.

Byl spoluautorem návrhu na zrušení sporného čl. 2 odchodové amnestie prezidenta Václava Klause, který podala skupina třiceti senátorů. Jakub Michálek uspěl ve sporu s Hradem kvůli neoprávněnému odpírání informací o přípravě zmíněné kontroverzní amnestie.

Jakub Michálek byl kandidát na primátora

V komunálních volbách 2014 byl Jakub Michálek lídrem Pirátů v Praze a tudíž i kandidátem strany na post primátora hlavního města. Získal křeslo zastupitele, jímž byl do prosince 2017.

V parlamentních volbách 2017 se Jakub Michálek opět stal pražskou jedničkou a byl zvolen poslancem. Ve volbách 2021 mandát obhájil a stal se šéfem poslaneckého klubu Pirátů.

O JAKUBU MICHÁLKOVI ČTĚTE ZDE>>

Ve volném čase se Jakub Michálek věnuje činnosti v akademické samosprávě na Univerzitě Karlově, kde se stal členem Ediční komise MFF UK a Ediční komise AS UK. Mezi jeho zájmy patří česká opera a ústavní právo. Má vlastní weblog, kde se věnuje především politickým tématům.

Partnerkou Jakuba Michálka je Michaela Krausová.

 

Články o celebritě

Začala bitva o korespondenční volbu! Obstrukce ve Sněmovně Začala bitva o korespondenční volbu! Obstrukce ve Sněmovně Největší bitva této Sněmovny vzplála včera. Poslanci měli probírat korespondenční volbu. První se sl... číst článek
Michálek po sesazení Piráty podal rezignaci na šéfa poslaneckého klubu. Bartoš ji nepřijal Michálek po sesazení Piráty podal rezignaci na šéfa poslaneckého klubu. Bartoš ji nepřijal Piráti v online hlasování Celostátního fóra těsnou většinou rozhodli o odvolání předsedy sněmovního ... číst článek
Analýza Blesku: 606 257 slov ve sněmovní „žvanírně“! Kdo je králem žvanilů a kdo nemluví vůbec? Analýza Blesku: 606 257 slov ve sněmovní „žvanírně“! Kdo je králem žvanilů a kdo nemluví vůbec? Jak často vystupují jednotliví poslanci a kolik toho řekli na mikrofon? Blesk prošel přes 12 tisíc s... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Monika Jarošová
Monika Jarošová
zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Angela Merkel
Angela Merkel
zobrazit profil Stanislav Körner
Stanislav Körner
zobrazit profil Petr Dolínek
Petr Dolínek
zobrazit profil Jan  Fischer
Jan Fischer
zobrazit profil Pavel Hodáč
Pavel Hodáč
zobrazit profil Jan  Foldyna
Jan Foldyna