Marek Výborný

Datum narození: 10. 7. 1976
Přezdívka: Bezkrk
Místo narození: Heřmanův Městec
Profese: politik KDU-ČSL, 17. ministr zemědělství, pedagog
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politik KDU-ČSL Marek Výborný, syn bývalého ministra a soudce Ústavního soudu ČR Miloslava Výborného, se v červnu 2023 stal ministrem zemědělství.

Středoškolský pedagog Marek Výborný se v srpnu 2012 stal ředitelem Gymnázia, Pardubice, Mozartova 449. Bylo to poté, co šestnáct let učil dějepis, základy společenských věd a latinu. Mezi studenty se pro něj údajně vžila přezdívka Bezkrk.

MAREK VÝBORNÝ: NABÍZÍM PRÁCI, PRACOVITOST

Do KDU-ČSL Marek Výborný vstoupil roku 2005. V komunálních volbách 2006 byl zvolen zastupitelem města Heřmanův Městec na Chrudimsku. Ve volbách 2010 mandát obhájil. V letech 2006 až 2014 byl též radním. V křesle zastupitele zůstal i po volbách 2014.

V krajských volbách 2004 Marek Výborný kandidoval ještě jako nestraník za KDU-ČSL, ale neuspěl, stejně jako roku 2008. Štěstí se na něj usmálo ve volbách 2012. Díky preferenčním hlasům se totiž z 20. místa dostal na třetí. V listopadu 2012 na svůj mandát rezignoval, a to kvůli neslučitelnosti funkcí krajského zastupitele a ředitele gymnázia.

Do Sněmovny se Marek Výborný poprvé pokusil dostat ve volbách 2006, ale neuspěl. V parlamentních volbách 2017 se stal jedničkou kandidátky KDU-ČSL v Pardubickém kraji a získal křeslo v dolní komoře.

V listopadu 2018 Marek Výborný oznámil, že hodlá zabojovat o post šéfa strany, což se mu v březnu 2019 podařilo. V lednu 2020 jej v této funkci vystřídal Marian Jurečka.

Do parlametních voleb 2021 Marka Výborného vyslala křeslo v dolní komoře obhájit koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09), což se mu podařilo. Stal se předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL. V červnu 2023 se mu naskytkl další kariérní postup v podobě postu ministra zemědělství. Prezident Petr Pavel jej jmenoval 29. června.

Pedagog Marek Výborný působí jako jednatel pěveckého sboru Vlastislav Heřmanův Městec, je členem skautské organizace, České křesťanské akademie, trenérem dětského oddílu basketbalu a předsedou organizačního výboru festivalu Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje. Rád má vyjížďky do bike terénů Železných hor a běh v okolí Heřmanova Městce. 

O MARKOVI VÝBORNÉM ČTĚTE ZDE>>

Marek Výborný, syn někdejšího ministra a ústavního soudce Miroslava Výborného, má tři děti se svou bývalou manželkou Markétou.

 

 

 

Články o celebritě

Zrušte zavírání obchodů na svátky, apelují zástupci podnikatelů. Výborný to odmítá Zrušte zavírání obchodů na svátky, apelují zástupci podnikatelů. Výborný to odmítá Hospodářská komora, Asociace nákupních center a Svaz obchodu a cestovního ruchu podporují snahu posl... číst článek
Hnůj před budovou ČT: Na Výborného čekali naštvaní zemědělci. „Neštítím se,“ vzkázal Hnůj před budovou ČT: Na Výborného čekali naštvaní zemědělci. „Neštítím se,“ vzkázal Zemědělci s hnojem a slámou čekali na ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) na Kavčích horá... číst článek
S Pavlem řešil v Praze obchod prezident Filipín: Škraloup z dětství? Hrozil legendám z Beatles S Pavlem řešil v Praze obchod prezident Filipín: Škraloup z dětství? Hrozil legendám z Beatles Podpořit vzájemný byznys přiletěl včera do Prahy filipínský prezident Ferdinand Bongbong Marcos (66)... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Sergej Šojgu
Sergej Šojgu
zobrazit profil Stanislav Antoš
Stanislav Antoš
zobrazit profil Pavel Pisch
Pavel Pisch
zobrazit profil Igor Hendrych
Igor Hendrych
zobrazit profil Michael Kohajda
Michael Kohajda
zobrazit profil Lubomír Metnar
Lubomír Metnar
zobrazit profil Donald Tusk
Donald Tusk
zobrazit profil Robin Povšík
Robin Povšík