Marek Brodský

Datum narození: 19. 5. 1959
Místo narození: Praha
Profese: hudebník, textař, výtvarník, publicista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Marek Brodský, syn slavného herce Vlastimila Brodského, se prosadil jako hudebník, výtvarník a publicista. Po otci kromě talentu zdědil i deprese.

Po střední umělecko-průmyslové škole Marek Brodský krátce studoval animovanou tvorbu na FAMU. Posléze spolupracoval na krátkých filmech jako výtvarník a animátor. Dále se pak věnoval publicistice a výtvarné práci, konkrétně animovaným reklamám a grafice.

MAREK BRODSKÝ: ZABIJU SE LÍP NEŽ TÁTA

Proslavil se s kapelou Nahoru po schodišti dolů band

V roce 1983 stál Marek Brodský u zrodu kapely Nahoru po schodišti dolů band, jejímž byl frontmanem, bubeníkem a textařem. Když skupinu roku 2005 opouštěl, odnesl si i její jméno Nahoru po schodišti dolů band a kapela nadále působila pod názvem Schodiště.

MAREK BRODSKÝ O SVÉM ALKOHOLISMU

Prosadil se i u filmu

K herectví se Marek Brodský dostal víceméně náhodně, když si ho režisér Vladimír Drha vybral do hlavní role své komedie o dospívající mládeži Dneska přišel nový kluk (1981). Společně s otcem Vladimírem Brodským si zahrál v humorné krimi Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Rozpuštěný a vypuštěný (1984).

Do jedné z ústředních postav Marka Brodského obsadili Václav Vorlíček a Miloš Macourek v seriálu Křeček v noční košili (1987). Po boku Jany Brejchové si zahrál v pohádce Juraje Herze Přezůvky štěstí (1986), což byla jeho poslední významnější role.

Společně s Ondřejem Besrem je Marek Brodský autorem knihy Celý to mám v mlze (2003), kde jsou kromě rozhovoru s hudebníkem uveřejněny některé z textů kapely Nahoru po schodišti dolů band. Ty Marek Brodský vydal v publikaci Zdrhám, zdrhám (2009).

O MARKOVI BRODSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Po otci zdědil i deprese

Bubeník, textař, výtvarník a publicista Marek Brodský je synem herce Vlastimila Brodského a tanečnice Bíby Křepelkové. Jeho nevlastní sestrou je herečka Tereza Brodská, kterou jeho otec měl v druhém manželství s kolegyní Janou Brejchovou.

Marek Brodský, který se stejně jako jeho otec celý život potýká s depresemi, byl třikrát ženatý. Má dceru Barboru Brodskou, jež je matkou syna Alberta (narozen 2012).

 

Další Umělci

zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Anet Antošová
Anet Antošová
zobrazit profil Libuše Domanínská
Libuše Domanínská
zobrazit profil Galla Macků
Galla Macků
zobrazit profil Marie Míková
Marie Míková
zobrazit profil Vojtěch Štěpánek
Vojtěch Štěpánek