Jan Hartl

Jan Hartl

Datum narození: 12. 9. 1952
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Jan Hartl uspěl jak na divadelních prknech, tak v televizi, rozhlase a filmu. Za roli ve snímku Golet v údolí získal nominaci na Českého lva ve vedlejší roli.

Od dětství hrál ochotnicky divadlo a recitoval. Po studiu na pražské DAMU působil v Realistickém divadle (dnešní Švandovo divadlo na Smíchově). Po Sametové revoluci 1989 Jan Hartl hrál sezónu v Divadle na Vinohradech a hostoval na dalších scénách. Roku 1997 se stal členem Činohry Národního divadla v Praze.

JAN HARTL - ŽILKOVÁ MU UTEKLA PŘED SVATBOU

Jan Hartl proslul v literárních pořadech na pražských poetických scénách, jako je např. Divadlo Viola či Lyra Pragensis, dále pak také svou spoluprací s rozhlasem. Roku 2007 zvítězil v anketě Neviditelný herec, která je pravidelně vyhlašována Českým rozhlasem.

Ve filmu debutoval roku 1974

Na stříbrném plátně Jan Hartl debutoval roku 1974, a hned v dvou menších rolích. Do svých Holek z porcelánu jej obsadil Juraj Herz a do komedie s Luďkem Sobotou a Martou Vančurovou Jáchyme, hoď ho do stroje! Oldřich Lipský, Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák.

Ještě za minulého režimu se Jan Hart prosadil v seriálech. Hrál v Muži na radnici či Plechové kavalérii, posléze pak mj. v sériích O zvířatech a lidech, Přítelkyně z domu smutku, Život na zámku, Četnické humoresky. Objevil se i v řadě inscenací a pohádek. Jmenujme např. Vltvavská víla, Ať přiletí čáp, královno!, Zvon Lukáš či Otesánek Jan Švankmajera, který mu svěřil ústřední postavu.

Hlavní roli Jan Hartl ztvárnil také v tragikomedii Víta Olmera Ta naše písnička česká II (1990), a to společně s Ondřejem Vetchým. Skvělý výkon předvedl v dramatu Golet v údolí (1995), za nějž získal nominaci na Českého lva ve vedlejší roli. Jako svůdník, operní režisér Vítek, se Jan Hartl představil v hudebním snímku Jiřího Menzela Donšajni (2013). 

O JANU HARTLOVI ČTĚTE ZDE>>

Jan Hartl má dvě děti, syna Prokopa Hartla a dceru Kláru Hartlovou. Jeho životní láska Olga Škopková, matka jeho dětí, mu roku 2007 zemřela na rakovinu.

 

Další Herci

zobrazit profil Rachel Brosnahan
Rachel Brosnahan
zobrazit profil Keanu Reeves
Keanu Reeves
zobrazit profil Juraj Kukura
Juraj Kukura
zobrazit profil Nikol Kouklová
Nikol Kouklová
zobrazit profil Paige Spara
Paige Spara
zobrazit profil Šárka Ullrichová
Šárka Ullrichová
zobrazit profil Alois Švehlík
Alois Švehlík
zobrazit profil Vica Kerekes
Vica Kerekes