Marie Tomášová

Marie Tomášová

Datum narození: 18. 4. 1929
Místo narození: Dobrovice u Mladé Boleslavi
Profese: herečka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Marie Tomášová, držitelka Ceny Thálie za celoživotní činoherní mistrovství, byla manželkou režiséra Otomara Krejči. Proslavila se po boku Jana Třísky.

Po DAMU, kterou studovala v letech 1948 až 1952, Marie Tomášová působila na scénách v Jihlavě a Plzni. Záhy zaujala pražské režiséry a roku 1955 se stala členkou souboru Národního divadla. S hercem Janem Třískou podávala nezapomenutelné výkony, např. v Romeovi a Julii.

MARIE TOMÁŠOVÁ A JAN TŘÍSKA - IDEÁL TEHDEJŠÍ DOBY

Tomášová debutovala Annou proletářkou

V letech 1965 až 1972 Marie Tomášová působila v Divadle Za branou svého manžela, režiséra Otomara Krejči. Po násilném ukončení činnosti divadla poté, co Otomar Krejča podepsal 2000 slov a byl vyloučen z KSČ, zůstala bez stálého angažmá. Působila mj. jako recitátorka v Divadle Lyra Pragensis.

Poprvé se Marie Tomášová před televizní kamerou objevila v dramatu Anna proletářka (1952), a to v hlavní roli. S Janem Třiskou a Jaroslavem Marvanem si zahrála v komedii Váhavý střelec (1956). Další ústřední postavu něžná kráska dostala v psychologickém dramatu Taková láska (1959) po boku Vladimíra Ráže.

Tomášová zářila po boku Třísky i Valy

S dalším tehdejším krasavcem Jiřím Valou se Marie Tomášová objevila v dobrodružném příběhu Smrt na Cukrovém ostrově (1961). Též hlavní roli ztvárnila v poetickém snímku Jejich den (1962) po boku Luďka Munzara. Do "náruče" Jana Třísky se vrátila v thrilleru Čtyři v kruhu (1967). V dramatu První láska (1969) měla svůdná Marie Tomášová vedle sebe mj. Petra Štěpánka.

Po Sametové revoluci si Marie Tomášová zahrála jednu z ústředních postav v komedii Čarodějky z předměstí (1990), v dramatu Minulost (1998) a v krátkometrážním televizním snímku Vladimíra Michálka Jistota (1999).

Cenu Thálie Tomášové dali v 80 letech

V dubnu 1999 byl Marii Tomášové udělen titul čestné občanky Mladé Boleslavi. Deset let nato, tedy ve svých 80 letech, obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra.

Manžel Marie Tomášové Otomar Krejča zemřel roku 2009. Bylo mu 87 let.

 

Další Herci

zobrazit profil Zdeňka Žádníková
Zdeňka Žádníková
zobrazit profil Karla Chadimová
Karla Chadimová
zobrazit profil Miley Cyrus
Miley Cyrus
zobrazit profil Martina Menšíková
Martina Menšíková
zobrazit profil Diana Šoltýsová
Diana Šoltýsová
zobrazit profil Felix Holzmann
Felix Holzmann
zobrazit profil František Řehák
František Řehák