Ivan Král

Datum narození: 12. 5. 1948
Datum úmrtí: 2. 2. 2020
Místo narození: Praha
Profese: hudebník, skladatel, producent
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Hudebník a producent Ivan Král, který hrál s Patti Smith či Iggym Popem, s nímž složil hit Bang Bang, byl autorem hudby k řadě filmů. Za muziku k snímku Kabriolet získal nominaci na Českého lva.

Když bylo Ivanu Královi 16 let, odjel společně s rodiči a bratrem Pavlem do New Yorku, kde jeho otec pracoval. Po sovětské invazi se rodina rozhodla pro emigraci. Ivan Král začal pracovat pro vydavatelství Apple Records a zároveň hrát ve skupině Luger.

ROZHOVOR S NEJSLAVNĚJŠÍM ČESKÝM ROCKEREM ZDE>>

Krátce působil v kapele Blondie. V roce 1975 se stal členem skupiny zpěvačky Patti Smith, s níž nahrál čtyři studiová alba. Napsal pro ni řadu písní, mj. Ask the Angels nebo Pissing in a River. Po rozpadu skupiny roku 1979 byl Ivan Král chvíli v kapele Johna Calea, než zakotvil u Iggyho Popa. Společně s ním složil hit Bang Bang, který později nazpíval David Bowie. Tvořil i pro U2. 

Se zpěvákem Johnem Waitem hrál Ivan Král na jeho albu Ignition (1982). V té době též skládal hudbu k filmům, jako jsou např. thriller Subway Riders či komedie Bistro, a také pracoval jako produkční. V tom pokračoval i v tehdejším Československu, kam se počátkem 90. let 20. století začal vracet.

IVAN KRÁL - BÁL SE HOLEK?

Baskytarista, klávesista, zpěvák, skladatel a producent Ivan Král vydal několik sólových alb, z nichž asi nejznámější je jeho první, tedy Nostalgia (1995). V témže roce o něm režisér Zdeněk Suchý natočil dokumentární film Dancing Barefoot.

Se zpěvákem Ivanem Hlasem, bubeníkem Davidem Kollerem a baskytaristou Karlem Šůchou nahrál album Alias (1997). Společně s Ivanem Hlasem složil hudbu ke komedii Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Pelíšky (1999). Za muziku k romantickému snímku Marcela Bystroně Kabriolet (2001) byl Ivan Král nominován na Českého lva.

Ivan Král byl dvakrát ženatý.

Rakovina Ivana Krále zabila 2. února 2020.

 

Články o celebritě

Unikátní foto zesnulého Mekyho Žbirky (†69):  Poslední show před smrtí! Nedal na sobě nic znát Unikátní foto zesnulého Mekyho Žbirky (†69): Poslední show před smrtí! Nedal na sobě nic znát Snad všechny zaskočilo, když vyšla najevo zpráva, že ve věku 69 zemřel ve středu zpěvák Miro Žbirka.... číst článek
Pocta Ivanu Královi (†71): Vzpomínka i na Havla! Pocta Ivanu Královi (†71): Vzpomínka i na Havla! Česká hudební scéna vzdá dnes hold Ivanu Královi (†71), rockerovi s českými kořeny a světovým věhlas... číst článek
Dcera Lenky Filipové (67) se léčí: Velká komplikace pro mladou zpěvačku! Dcera Lenky Filipové (67) se léčí: Velká komplikace pro mladou zpěvačku! Léčí se doma s protivnou nemocí. Lenka Filipová (27) alias Lenny nedorazila na hudební zkoušku na ne... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Jakub Jan Ryba
Jakub Jan Ryba
zobrazit profil Karel Mrkvička
Karel Mrkvička
zobrazit profil Tupac Shakur
Tupac Shakur
zobrazit profil PSY (Park Jae-sang)
PSY (Park Jae-sang)
zobrazit profil Jan Pešout
Jan Pešout
zobrazit profil Štěpán Škoch
Štěpán Škoch