Jakub Janda

Datum narození: 27. 4. 1978
Místo narození: Čeladná
Výška: 178 cm
Profese: politik ODS, skokan na lyžích
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Skokan na lyžích Jakub Janda, který roku 2006 jako první Čech vyhrál Světový pohár, ve volbách 2017 získal poslanecký mandát, který v roce 2021 obhájil.

Do Světového poháru Jakub Janda naskočil roku 1996. Přelomový byl pro něj rok 2005, kdy získal 2. a 3. místo na mistrovství světa a šesté v celkovém pořadí Světového poháru. Vrcholem jeho kariéry byl rok 2006, kdy se stal vítězem jak Turné čtyř můstků, tak především Světového poháru, a to jako první Čech v historii.

JAKUB JANDA O ROZPADU MANŽELSTVÍ

Jakub Janda bodoval v anketách

Mezi jeho další úspěchy patří šest vítězství závodu Světového poháru, v němž získal ještě sedm stříbrných a šest bronzových medailí. Několikanásobný mistr České republiky Jakub Janda se stal čtyřikrát vítězem závodu Letní Grand Prix. Bodoval i v anketách, jako jsou Sportovec roku a Král bílé stopy.

Na olympijských můstcích Jakubu Jandovi štěstí nepřálo. Na Zimních olympijských hrách v Turíně 2006 v prvním závodě (střední můstek) skončil třináctý, v druhém závodě (velký můstek) uzavíral první desítku. Na ZOH 2010 ve Vancouveru byly jeho výsledky ještě o něco horší, stejně tak o čtyři roky později v Soči.

Jandovi pomohly preferenční hlasy

Do voleb 2017 Jakuba Jandu poslala ODS, jejímž je členem, a to na 4. místě své moravskoslezské kandidátky. Díky 2265 preferenčním hlasům se dostal na 2. příčku, což mu vyneslo křeslo v dolní komoře. Jak o volebním víkendu řekl pro i.sport, znamená to pro něj, že olympiádu v Pchjongčchangu bude „asi muset odpískat“ (ROZHOVOR ČTĚTE ZDE).

Na kandidátce koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09) v Moravskoslezkém kraji pro volby 2021 Jakub Janda zaujal pátou příčku a post v dolní komoře obhájil.

O JAKUBU JANDOVI ČTĚTE ZDE>>

Jakub Janda je ženatý. S partnerkou Barborou se vzali v létě 2017. Z předchozího svazku má sportovec syna Olivera. S manželkou vychovává dceru Meggie.

 

 

 

 

Další Politici

zobrazit profil Antonín Baudyš
Antonín Baudyš
zobrazit profil Miloš Vystrčil
Miloš Vystrčil
zobrazit profil Petr Štěpánek
Petr Štěpánek
zobrazit profil Ivana Mádlová
Ivana Mádlová
zobrazit profil Marie Kaufmann
Marie Kaufmann
zobrazit profil Václav  Nosek
Václav Nosek
zobrazit profil Libor Turek
Libor Turek