Alexandra Udženija

Datum narození: 8. 11. 1975
Místo narození: Bělehrad, tehdejší Jugoslávie
Profese: politička ODS, manažerka, ekonomka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Politička ODS Alexandra Udženija, dcera rodinného přítele exprezidenta Václava Klause, podnikatele Ranko Peciče, ve volbách 2022 obhájila post starostky Prahy 2.

Dětství prožila Alexandra Udženija, rozená Pecič, v Praze. V 80. letech 20. století se kvůli režimu s matkou a setrou odstěhovala do rodné Jugoslávie. Roku 1992 se vrátila do Česka, kde dokončila střední školu na Obchodní akademii Heroldovy sady, vystudovala management na Anglo-American College v Praze a titul ing. získala na Vysoké škole ekonomické.

ALEXANDRA UDŽENIJA NAHRADILA ZAHRADILA

Udženija vystřídala Černochovou

Působila mj. ve společnosti AGENS PLUS, která se zabývá průzkumem trhu a veřejného mínění, byla výkonnou ředitelkou v rodinné firmě zaměřené na oděvnictví a též členkou dozorčí rady nadace Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových.

Do ODS Alexandra Udženija vstoupila roku 2003. Tři roky nato se stala zastupitelkou Městské části Praha 2. Ve volbách 2010 se dostala i do Zastupitelstva hl. města Prahy, kde byla do roku 2013 i radní. Po volbách 2014 se stala zástupkyní starostky Prahy 2 a zůstala jí i po volbách 2018.

V komunálních volbách 2022 Alexandra Udženija obhájila post starostky, jíž se stala v roce 2021 po Janě Černochové, která odešla na post ministryně obrany.

O ALEXANDŘE UNŽENIJE ČTĚTE ZDE>>

Alexandra Udženija (je česko-srbského původu), dcera Radko Peciče, podnikatele a blízkého přítele exprezidenta Václava Klause, se provdala za Chorvata Edvarda Udženiju. Mají spolu dvě dcery.

 

Články o celebritě

Fiala i Bartoš s manželkami, Babiš bez Moniky a hrdí politici s dětmi: Rodinná pouta u voleb 2022 Fiala i Bartoš s manželkami, Babiš bez Moniky a hrdí politici s dětmi: Rodinná pouta u voleb 2022 Volby pro politiky bývají často prostorem pro to vyrazit do volebních místností i se svými blízkými.... číst článek
„Stálo to za to!“ Zeman ocenil atentát na Heydricha, podle Čaputové se „nikdy nesmíme vzdát“ „Stálo to za to!“ Zeman ocenil atentát na Heydricha, podle Čaputové se „nikdy nesmíme vzdát“ Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes přijela do Prahy oslavit 80. výročí atentátu na říšského ... číst článek
Sbohem, mecenáško! Holubová, Cina a spol. na pohřbu Medy Mládkové (†102) Sbohem, mecenáško! Holubová, Cina a spol. na pohřbu Medy Mládkové (†102) Přežije-li kultura, přežije národ. Tímto heslem se řídila žena, která se svým manželem Janem Mládkem... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jiří Oberfalzer
Jiří Oberfalzer
zobrazit profil Josef Nerušil
Josef Nerušil
zobrazit profil František Talíř
František Talíř
zobrazit profil Michal Hašek
Michal Hašek
zobrazit profil Jan Sobotka
Jan Sobotka
zobrazit profil Vojtěch Pikal
Vojtěch Pikal