Josef Klíma

Datum narození: 19. 3. 1951
Místo narození: Praha
Profese: novinář, spisovatel, scenárista, reportér
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Novinář Josef Klíma, televizní reportér, spisovatel a scenárista, roku 2006 získal jako investigativní žurnalista Cenu Ferdinanda Peroutky a o tři roky později Cenu Jana Beneše.

Po gymnáziu vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. V týdeníku Reflex, který spoluzakládal, byl Josef Klíma šéfreportérem. Stál u zrodu investigativního televizního pořadu Na vlastní oči, v němž spolupracoval zejména s kolegou Janem Kroupou, zvaným Janek Kroupa.

JOSEF KLÍMA - PROČ MU VYHROŽOVALI

Po ukončení Na vlastních očí změnil působiště a od ledna 2010 své investigativní reportáže uplatnil v pořadu Očima Josefa Klímy. Kromě Reflexu se stal dlouhodobým přispěvatelem Lidových novin, a to v rubrice s názvem Poslední slovo.

Mimo novinářské práce Josef Klíma vydal CD Na vlastní uši (1999); byl jak autorem textu, tak hudby. Jeho přednášky pro středoškoláky a učně se týkaly zejména kriminality. Podrobně se zabýval mj. případem na doživotí odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, o němž vydal publikaci Jiří Kajínek - vrah, nebo oběť? (2000).  

Řada knih a novel se stala předlohami pro scénáře, mj. pro film Filipa Renče Requiem pro panenku či šestnáctidílného seriálu na motivy Berdychova gangu nazvaného Atentát, na němž se podílel i Janek Kroupa. Josef Klíma napsal scénáře jak pro TV inscenace, tak seriály. Jmenujme dramatickou sérii Reportérka, třídílný snímek Vlna či thrillery Vetřelci a lovci.

Josef Klíma obdržel novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky (2006) a Cenu Jana Beneše (2009).

O JOSEFU KLÍMOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Janou Klímovou má Ivan Klíma syna Kryštofa (*1977) a dceru Kristýnu (*1981).

 

Články o celebritě

Unikátní fotka z bujarých oslav 30 let Novy: Stůl plný hvězd! Jak se změnily klíčové osobnosti televize? Unikátní fotka z bujarých oslav 30 let Novy: Stůl plný hvězd! Jak se změnily klíčové osobnosti televize? Na Novu dodnes nedá dopustit nikdo z těch, kdo před 30 roky pomáhali budovat úspěch a slávu nejsledo... číst článek
Seriál Sedm schodů k moci: Ve stopách Nečase a Nagyové Seriál Sedm schodů k moci: Ve stopách Nečase a Nagyové Žádná obvyklá nemocnice, ani policejní vyšetřovna! Scenárista Josef Klíma (72) svůj nový seriál Sedm... číst článek
Seriál Sedm schodů k moci: Jak se liší a shoduje s realitou?! Seriál Sedm schodů k moci: Jak se liší a shoduje s realitou?! Žádná obvyklá nemocnice, ani policejní vyšetřovna! Scenárista Josef Klíma (72) svůj nový seriál Sedm... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Marta Davouze
Marta Davouze
zobrazit profil Jitka Pagana
Jitka Pagana
zobrazit profil Jana Černochová
Jana Černochová
zobrazit profil Ivana Gottová
Ivana Gottová
zobrazit profil Ivo Pejčoch
Ivo Pejčoch
zobrazit profil Petr Vícha
Petr Vícha
zobrazit profil Ondřej Cink
Ondřej Cink
zobrazit profil Kristýna Lebedová
Kristýna Lebedová