Miloslav Stingl

Datum narození: 19. 12. 1930
Místo narození: Bílina
Profese: cestovatel, etnograf, spisovatel
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Cestovatel a etnograf Miloslav Stingl, jenž objevil neznámý indiánský kmen, se díky víc než čtyřem desítkám knih, které vyšly v 35 jazycích, zařadil mezi nejúspěšnější české spisovatele všech dob.

V Ústavu pro etnografii a folkloristiku Československé akademie věd, kde Miloslav Stingl v letech 1962 až 1972 pracoval, zkoumal mimoevropské národy. Byl místopředsedou latinskoamerické společnosti.

MILOSLAV STINGL - CESTOVATELSKÁ LEGENDA

Objevil a popsal neznámý indiánský kmen Yateras. Středem jeho zájmu byli Mayové, Polynésané nebo Inuité. Indiánský kmen Kikapú z americké Oklahomy Miloslava Stingla zvolil svým náčelníkem. Dostal indiánské jméno Okima, což v překladu znamená Ten, který vede.

Miloslav Stingl dostal do vínku záviděníhodný talent na jazyky. Naučil se komunikovat 17 jazyky a dialekty, včetně exotické řeči papuánského kmene Kumu. Cestovatel a etnograf osobně poznal řadu domorodých kultur – při svých expedicích navštívil 150 zemí všech kontinentů.

MILOSLAV STINGL - ČESTNÝM OBČANEM PRAHY

V rámci svých pobytů v cizině Miloslav Stingl působil na více než padesáti zahraničních univerzitách a vědeckých ústavech. Zároveň byl přijat do Société des Américanistes při UNESCO v Paříži a rovněž do Société des Océanistes při UNESCO. V zahraničí strávil přes 20 let; opakovaně pobýval v Americe, Austrálii a Oceánii.

Napsal před čtyři desítky publikací, které byly přeloženy do 35 jazyků a vyšly v nákladu přesahujícím neuvěřitelných 17 miliónů výtisků. Miloslav Stingl se tak zařadil mezi nejúspěšnější české spisovatele všech dob. V cizině proslul zejména knihami představujícími a propagujícími různé kultury. Psal také o západočeských lázeňských městech či o Praze. Je autorem rozsáhlé publikace o České republice.

Při svých cestách Miloslav Stingl pořizoval rozsáhlé obrazové a filmové záznamy. Celkem natočil 510 hodin obrazového materiálu. Německá televize ARD na základě nich uvedla 33dílný seriál Kolem světa s Miloslavem Stinglem, který vysílala i Česká televize. Pro Slovenskou televizi připravil seriál Předkové a potomci Vinetua.

O MILOSLAVU STINGLOVI ČTĚTE ZDE>>

Kdysi Miloslav Stingl moderoval cestopisný cyklus Československé televize Klub cestovatelů. Dále také připravoval pořady pro rozhlas a napsal stovky článků pro různé noviny a časopisy u nás i v zahraničí.

Miloslav Stingl se stal držitelem řady ocenění. Jmenujme např. Cenu Egona Ervína Kische za celoživotní dílo či Stříbrnou medaili Senátu.

 

Články o celebritě

Další Osobnosti

zobrazit profil Jan Přeučil
Jan Přeučil
zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Petr Císařovský
Petr Císařovský
zobrazit profil Michal Blaško
Michal Blaško
zobrazit profil Jakub Červenka
Jakub Červenka
zobrazit profil Peter Sagan
Peter Sagan
zobrazit profil Martin Dolenský
Martin Dolenský
zobrazit profil Josef  Fritzl
Josef Fritzl