Bohdan Sláma

Datum narození: 29. 5. 1967
Místo narození: Opava
Profese: režisér, scenárista, pedagog
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Bohdan Sláma je oblíbený režisér a scénárista, který se za svou práci může pochlubit čtyřmi Českými lvy i zahraničními cenami.

Po studiu Stavební fakulty ČVUT se Bohdan Sláma jako asistent režie podílel na komedii Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992). Pár let nato sám absolvoval režii na pražské FAMU.

BOHDAN SLÁMA – JEHO ŠVEJKEM BUDE LIŠKA?

České lvy sbírají filmy Bohdana Slámy od jeho debutu

Celovečerní debut Bohdana Slámy Divoké včely (2001) znamenal Českého lva pro Zuzanu Kronerovou coby nejlepší herečku ve vedlejší roli. Jeho drama Štěstí (2005) získalo hned sedm Českých lvů, mj. za nejlepší film, režii a scénář. Snímek byl oceněn i v zahraničí, např. na festivalech v San Sebastianu a v Aténách.

Ani Venkovský učitel (2007) neodešel s prázdnou. Českého lva dostal Bohdan Sláma za scénář a Zuzana Bydžovská jako nejlepší herečka v hlavní roli. Příběhu Čtyři slunce (2017) se z 13 nominací podařilo proměnit jednu. Sošku obdržela Klára Melíšková za vedlejší roli. Bohdan Sláma dostal Cenu české filmové kritiky za scénář.

Romantické komediální drama Bohdana Slámy Bába z ledu (2017) s Pavlem Novým a Zuzanou Kronerovou v hlavních rolích bylo na Českého lva nominováno v 15 kategoriích. Proměnilo jich šest, mj. se stalo nejlepším filmem. Sošky krále zvířat dostal Bohdan Sláma za režii i scénář a za své výkony též oba hlavní přestavitelé.

Sláma se prosadil i v seriálové tvorbě

Kromě sběru cen za své celovečerní filmy se Bohdan Sláma prosadil též jako spoluautor úspěšných seriálů, jakými jsou Život a doba soudce A. K. nebo Kancelář Blaník.

Drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu (2020) získalo 15 nominací na Českého lva. 

O své zkušenosti a znalosti se Bohdan Sláma rozhodl podělit s dalšími generacemi, a stal se pedagogem a posléze šéfem Katedry režie pražské FAMU.

O BOHDANU SLÁMOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Mirkou, která pracuje jako knižní editorka, žije Bohdan Sláma na statku v jižních Čechách. Mají čtyři adoptované syny.

 

Články o celebritě

NA DEN PŘESNĚ, STEJNÉ MÍSTO, 80 LET ZPĚT NA DEN PŘESNĚ, STEJNÉ MÍSTO, 80 LET ZPĚT Památník Zámeček ve spolupráci s Pardubickým letním kinem Rebel v pátek slavnostně zahájil filmový f... číst článek
Životní pocta pro Bolka Polívku (72): Ve Varech dostane cenu od prezidenta! Životní pocta pro Bolka Polívku (72): Ve Varech dostane cenu od prezidenta! Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu dostane herec, dramatik, scenárista a režisér Bole... číst článek
Ceny české filmové kritiky 2021: Bitva mezi Okupací se Zátopkem! Ceny české filmové kritiky 2021: Bitva mezi Okupací se Zátopkem! Během sobotního večera 5. února se rozhodne, kteří čeští filmoví tvůrci a protagonisté dostanou Ceny... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Jaroslav Brabec
Jaroslav Brabec
zobrazit profil Harvey Weinstein producent
Harvey Weinstein producent
zobrazit profil Jakub Zindulka
Jakub Zindulka
zobrazit profil Vladimír Smutný
Vladimír Smutný
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Damián Vondrášek
Damián Vondrášek
zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec