Ayelet Zurerová

Datum narození: 28. 6. 1969
Místo narození: Tel Aviv, Izrael
Profese: herečka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Izraelská herečka Ayelet Zurerová se českým divákům představila jako Milada Horáková v dramatu Davida Mrnky Milada. Za tuto roli byla nominována na Českého lva.

Prvně se jedna z neúspěšnějších izraelských hereček Ayelet Zurerová na filmovém plátně objevila v dramatu Pour Sacha (1991), pojednávající o nežidovské dívce, která ač žije v přepychu ve Francii, se všeho vzdá a kvůli své lásce Sachovi začne žít a pracovat v izraelském kibucu na venkově. V roce 1967 se tam dokonce zúčastní se zbraní v ruce tzv. šestidenní války.

AYELET ZUREROVÁ – ROZHOVOR PRO REFLEX

V Hollywoodu zazářila v na Oscara nominovaném thrilleru Stevena Spielberga Mnichov (2005) v roli manželky příslušníka izraelské tajné služby Erica Bany. V USA si Ayelet Zurerová zahrála mj. ve filmech Úhel pohledu, Andělé a démoni či Ben Hur.

Ve své vlasti Ayelet Zurerová získala řadu ocenění, např. cenu Ophir, což je tamní obdoba Oscara, nebo cenu izraelské televizní Akademie. Na MFF v Haifě byla poctěna hvězdou na filmovém bulváru před budovou, v níž se festival pravidelně koná.

Režisér a scénárista David Mrnka společně s kolegou Robertem J. Conantem si Ayelet Zurerovou vybrali pro ztvárnění hlavní role v historickém dramatu Milada (2017), snímku inspirovaném osudem a životem Milady Horákové, popravené 27. června 1950. Za svůj výkon byla herečka nominována na Českého lva.

Rodiče Ajelet Zurerové byli židovští imigranti z východní Evropy. Roku 2003 se herečka vdala za Gilada Londovského, s nímž má syna Liada. Rodina se roku 2006 přestěhovala do Kalifornie.

 

Další Herci

zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová
zobrazit profil Becki Newton
Becki Newton
zobrazit profil Jana Štěpánková
Jana Štěpánková
zobrazit profil Golshifteh Farahani
Golshifteh Farahani
zobrazit profil Charles Dance
Charles Dance
zobrazit profil Kateřina Kaira Hrachovcová
Kateřina Kaira Hrachovcová
zobrazit profil Jaroslav Blažek
Jaroslav Blažek
zobrazit profil Zuzana Stivínová
Zuzana Stivínová