Miroslav Saic

Miroslav Saic

Datum narození: 13. 7. 1943
Přezdívka: Václav Laube
Místo narození: Klapý
Profese: herec, dabér, režisér českého znění
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herec Miroslav Saic se uplatnil zejména jako vyhledávaný dabér a režisér českého znění. Jeho hlas z obrazovek zní mj. v kultovních seriálech M*A*S*H či Simpsnovi.

Divadlu se Miroslav Saic začal věnovat již v dětství. Vystupoval v oblastních divadlech ve Varnsdorfu a v Liberci. Dále hrál v Divadle Jiřího Wolkera, hostoval v Národním divadle, působil v Divadle E. F. Buriana.

Před kamerou Miroslav Saic debutoval v celovečerním dramatu se sportovní tématikou Neklidnou hladinou (1962), a to hned jednou z hlavních postav. Další jeho filmové role byly především epizodní, podobně jako v řadě seriálů, v nichž se objevil (např. Nemocnice na kraji města, Hospoda, Bohéma).

S dabingem Miroslav Saic začal počátkem 80. let 20. století. Svůj hlas propůjčil stovkám postav. Promlouvají jím třeba plukovník Henry Blake ze seriálu M*A*S*H, alkoholik Barney Gumble ze Simsnových, komisař Meyser ze Síly lásky, Mikey v podání Bruce Willise v komediích Kdopak to mluví 1 a 2.

Jako režisér českého znění Miroslav Saic debutoval seriálem Ženatý se závazky, v němž navíc nadaboval hlasy psů Buckyho a Luckyho, což bylo v polovině 90. let. Od té doby pracoval na několika desítkách filmů a seriálů, jako např. Právo a pořádek, Myšlenky zločince či Merlin.

Miroslav Saic, který používal pseudonymy Václav Laube a Slavomír Králík, se oženil s herečkou Janou Walterovou, s níž měl syna Jakuba, který se vydal ve šlépějích svých rodičů.

 

Další Herci

zobrazit profil Nikol Leitgeb Štíbrová
Nikol Leitgeb Štíbrová
zobrazit profil Martin Stropnický
Martin Stropnický
zobrazit profil Kevin  Costner
Kevin Costner
zobrazit profil Miroslava Součková
Miroslava Součková
zobrazit profil Kateřina Brožová
Kateřina Brožová
zobrazit profil Lucie Zedníčková
Lucie Zedníčková
zobrazit profil Václav Postránecký
Václav Postránecký
zobrazit profil Khan Bonfils
Khan Bonfils