Ladislav Županič

Datum narození: 9. 8. 1943
Datum úmrtí: 9. 12. 2023
Místo narození: Prostějov
Profese: herec, dabér
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Ladislav Županič, držitel Cen Thálie za mistrovské operetní výkony, se stal velmi vyhledávaným dabérem.

Po studiu na JAMU v Brně Ladislav Županič působil v divadle Paravan. Roku 1970 spojil svou kariéru s Hudebním divadlem Karlín, které v letech 1993 až 2003 šéfoval. Za jeho ředitelování získali herci této známé pražské scény osm Cen Thálie. Jednu z nich dostal i Ladislav Županič, a to roku 1999.

LADISLAV ŽUPANIČ - JAK VÁLČIL S PAVLEM TRÁVNÍČKEM

Županič hrál v Arabela i v Kameňáku

Na televizní obrazovce se Ladislav Županič objevil v řadě oblíbených seriálů, jako např. Pan Tau, Arabela, Bylo nás šest, Chlapci a chlapi, a na filmovém plátně v mnoha úspěšných snímcích (Vesničko má středisková, Bestiář, Případ kmotra, Zejtra napořád, 10 pravidel jak sbalit holku atd.).

Do svých filmů jej pravidelně obsazoval režisér Zdeněk Troška. Ladislav Županič si zahrál jak v pohádkách Princezna ze mlejna 1 a 2, tak v sérii komedií Kameňák. Společně s několika dalšími kolegy (mj. Markem Vašutem a Barborou Mottlovou) dostal roli v čínské tragikomedii Bitva kuchařů.

Hlasem Županiče mluví Clint Eastwood

Ladislav Županič se stal vyhledávaným dabérem. Namluvil několik stovek postav. Pravidelně svůj hlas propůjčoval Clintu Eastwoodovi. Česky díky němu promluvil Paul Hogan coby Krokodýl Dandee, v několika snímcích John Wayne či Michal Dočolomanský ve sci-fi Tajemství hradu v Karpatech (1981).

Jako nestraník se Ladislav Županič pokusil vstoupit do politiky, a to ve volbách 2012, kdy kandidoval do Senátu za ODS v obvodu č. 62 - Prostějov. Nepostoupil ale ani do druhého kola.

V březnu 2016 Ladislav Županič obdržel Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru muzikál.

O LADISLAVU ŽUPANIČOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželkou Ladislava Županiče byla v letech 1970 až 1975 herečka Jana Drbohlavová, s níž měl syna Jana, který se stal uznávaným historikem v oblasti dějiny elit a šlechty v 19. a 20. století. Kromě něj je herec a dabér otcem Ladislava Županiče ml., jenž býval policejním důstojníkem.

Herec a dabér Ladislav Županič zemřel 9. prosince 2023. Bylo mu 80 let.

 

Články o celebritě

Ochrnutý Alfred Strejček (82) po letech na veřejnosti: Na pohřbu Županiče (†80) truchlící dojal! Ochrnutý Alfred Strejček (82) po letech na veřejnosti: Na pohřbu Županiče (†80) truchlící dojal! Svým odchodem všechny kolem sebe zaskočil. Ladislav Županič (†80) zemřel náhle 9. prosince na infark... číst článek
Pohřeb Ladislava Županiče: Z ústavu mu přivezli kamaráda Freda Pohřeb Ladislava Županiče: Z ústavu mu přivezli kamaráda Freda Svým odchodem všechny kolem sebe zaskočil. Ladislav Županič (†80) zemřel náhle 9. prosince na infark... číst článek
Poslední rozloučení s Ladislavem Županičem (†80): Kdo všechno přišel? Poslední rozloučení s Ladislavem Županičem (†80): Kdo všechno přišel? 20. prosince po poledni se konalo poslední rozloučení s hercem Ladislavem Županičem, který se odebra... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jan František Uher
Jan František Uher
zobrazit profil Vladislav  Müller
Vladislav Müller
zobrazit profil Miroslav Hrabě
Miroslav Hrabě
zobrazit profil Helena Dvořáková
Helena Dvořáková
zobrazit profil Daniel Tůma
Daniel Tůma
zobrazit profil Dominick Benedikt
Dominick Benedikt
zobrazit profil Jan Tříska
Jan Tříska
zobrazit profil Jitka Smutná
Jitka Smutná