Markéta Foukalová Tošovská

Datum narození: 21. 4. 1981
Místo narození: Praha
Profese: zpěvačka, lektorka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Zpěvačka Markéta Foukalová Tošovská, která se podílela na úvodní písni k seriálu Dobrá čtvrť, publikum zaujala se skupinou Lanugo, dále pak jako lektorka dětského sboru Benzot.

Zpěvu se Markéta Foukalová věnovala už od dětství. Nejdřív v pěveckém sboru, potom na individuálních hodinách. Vystudovala obor jazzový zpěv na Vyšší odborné škola Jaroslava Ježka, absolvovala Statní konzervatoři v Praze a Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy.

Už od třinácti let Markéta Foukalová zpívala po různých kapelách, mj. s groovepopovou skupinou Madfinger. Posléze začala spolupracovat s kabaretem Červená fedma. V červnu 2006 s klavíristou Viliamem Bérešem založila žánrově se nijak nevymezující skupinu Lanugo. Někdo v jejich hudbě může slyšet pop, jiný třeba příměs jazzu či soulu s doteky elektroniky.

Desetileté výročí kapela Lanugo (lanugo je medicínský výraz pro ochmýření miminka v matčině lůně) ve složení Markéta Foukalová zpěv, Viliam Béreš klavír, Rastislav Uhrík kontrabas, Mirek Šmilauer kytarista, Martin Kopřiva a Martin Novák bicí oslavila koncertem na lodi Cargo Gallery v Praze.

Markéta Foukalová Tošovská společně se zpěvačkami Michaelou Zemánkovou, Ivou Marešovou a Danielou Langoska nazpívala titulní píseň k seriálu České televize Dobrá čtvrť.

S kolegyní Zuzanou Kropáčovou Markéta Foukalová Tošovská roku 2010 založila úspěšný dětský pěvecký sbor Beznot, jenž společně vedou a který si již zazpíval po boku Anety Langerové a Lenky Dusilové či s Ondřejem Rumlem nebo Matějem Ruppertem.

Zpěvačka a lektorka Markéta Foukalová Tošovská je vdaná a má dvě děti.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Waldemar Matuška
Waldemar Matuška
zobrazit profil Václav Noid Bárta
Václav Noid Bárta
zobrazit profil Hana Ulrychová
Hana Ulrychová
zobrazit profil Dasha (Dagmar Sobková)
Dasha (Dagmar Sobková)
zobrazit profil Eliška Ochmanová
Eliška Ochmanová
zobrazit profil Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoli)
Shakira (Shakira Isabel Mebarak Ripoli)
zobrazit profil Andrea Bocelli
Andrea Bocelli
zobrazit profil Michal Straka
Michal Straka