Svatava Simonová

Svatava Simonová

Datum narození: 25. 1. 1935
Datum úmrtí: 25. 3. 2018
Místo narození: Pěnčín
Profese: režisérka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Režisérka Svatava Simonová natočila přes sedm desítek televizních pohádek. Začínala s loutkovými a posléze přešla na hrané. Obsadila do nich řadu předních českých herců.

Svatava Simonová, rozená Rumlová, vystudovala obor loutkoherecké režie na pražské DAMU. K této volbě jí napomohl vliv rodiny - pocházela totiž z významné moravského loutkářského rodu, jenž provozoval kočovné divadlo, které však komunisté roku 1953 zakázali.

Začátky profesní dráhy Svatavy Simonové byly spjaty s loutkovými inscenacemi. Později, tedy v průběhu 70. let 20. století, postupně přecházela k režii klasických hraných pohádek. Na řadě z nich spolupracovala se svým manželem, hudebním skladatelem Ladislavem Simonem.

První hranou pohádku, Honza a Růžová panenka, natočila roku 1974. Celkem jich režírovala víc než sedm desítek. Jmenujme např. Jak se ševcem šili čerti s Ladislavem Mrkvičkou v hlavní roli, O Všudybylovi, Velká policejní pohádka, Meluzína či Anynka a čert s Vlastimilem Harapesem, Jiřinou Švorcovou, Hanou Maciuchovou nebo Petrem Haničincem.

Televizní tvorba Svatavy Simonové pokračovala i po Sametové revoluci. Natočila třeba příběh Duch času, a to v hvězdném obsazení: Alexej Pyško, Simona Postlerová, Petr Kostka, Jiří Štěpnička, Vladimír Brabec, Boris Rösner, dále pak O princi, který měl o kolečko víc s Vladimírem Dlouhým, O modrém ptáčku s Andreou Černou a Petrem Nárožným.

Poslední pohádka z režijní dílny Svatavy Simonové Prsten kohouta Alektrya (2002), v níž si zahráli Boris Hybner, Simona Stašová, Ladislav Županič, Valérie Zawadská, Ondřej Brousek, Dana Morávková, Zuzana Vejvodová, Petr Rychlý a Ivan Řezáč nebyla některými diváky České televize dobře přijata. Citujme namátkou: „…námět je pohádková tragédie - tady si nemůžete vůbec vybrat, komu držet palce, protože každý je tak hamižný, že by zasloužil odnést do pekla a tam nechat dusit v kotli…“

Kromě režie se Svatava Simonová věnovala také literární a výtvarné tvorbě.

Svatava Simonová zemřela 25. března 2018 v pražské nemocnici v Motole po dlouhé a těžké nemoci. Bylo jí 83 let.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko
zobrazit profil Petr Kracík
Petr Kracík
zobrazit profil Robert Sedláček
Robert Sedláček
zobrazit profil Jiří Chlumský
Jiří Chlumský
zobrazit profil Olga Špátová
Olga Špátová
zobrazit profil Olga Menzelová-Kelymanová
Olga Menzelová-Kelymanová
zobrazit profil Martin Šulík
Martin Šulík