Jiří Srnec

Jiří Srnec

Datum narození: 29. 8. 1931
Místo narození: Žalov
Profese: divadelník, režisér, výtvarník, skladatel, manažer
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Umělec Jiří Srnec, zakladatel a manažer světoznámého Černého divadla, nositel Medaile Za zásluhy, se roku 2018 stal držitelem Ceny Thálie za mimořádný přínos českému divadlu.

Po konzervatoři, grafické škole a loutkářství na pražské DAMU Jiří Srnec počátkem 60. let 20. století založil své jedinečné Černé divadlo, s nímž víc než pět desetiletí sklízel úspěchy po celém světě. Poprvé zabodovalo na festivalu ve skotském Edinburghu roku 1962.

JIŘÍ SRNEC – JAK ROZHODIL VÁCLAVA MORAVCE

Černé divadlo je druh divadelní produkce, který využívá princip černého kabinetu: na zatemněném jevišti nejsou černě odění herci proti černému pozadí vidět. Zato rekvizity, předměty a objekty, osvětlené zdroji ultrafialové záření nebo pohyblivými bodovými reflektory a vedené herci, proti pozadí září. Tím se stávají schopné pohybu a tedy i vlastního osobitého života.

Prapočátky tohoto divadla spadají do období starověké Číny, kdy obdobných praktik využívali k mizení tamní bojovníci a občas byl využit při kouzelnických představeních pro zábavu tamních císařů. Tento princip Jiří Srnec převzal a dovedl k dokonalosti.

Mezi nejznámější inscenace Černého divadla patří Pruhovaný sen, Legendy staré matky Prahy, Alice v říši zázraků, Peter Pan, Labyrint, Týden snů nebo Bílý pierot v černém. Jiří Srnec také spolupracoval s Semaforem, Laternou magikou, Divadlem Spejbla a Hurvínka nebo s mnichovskou státní operou. V roce Sametové revoluce založil a poté dva roky vedl soubor Imaginativ Praha.

Za svou uměleckou činnost a reprezentaci českého umění ve světě byl Jiří Srnec v říjnu 2011 vyznamenán tehdejším prezidentem Václavem Klausem Medailí Za zásluhy.

Legendární hudebník, režisér a výtvarník Jiří Srnec v březnu 2018 obdržel Cenu Thálie 2017 za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění.

Po převzetí vázy z dílny výtvarníka Bořka Šípka se oceněný divadelník Jiří Srnec na jevišti Národního divadla rozpovídal o svém životě. „Nikdy bych neemigroval, i když bylo mnoho příležitostí,“ řekl např. umělec, který proslavil republiku téměř po celém světě. Prozradil i to, že mu Jiřina Švorcová nabídla za členství v KSČ vlastní divadlo, což odmítl.

Opakovaně také zmiňoval, že má sedm dětí a několikrát se oženil. Jak publiku Jiří Srnec řekl, poslední manželku už „měnit nebude“. Známá je jeho dcera Barbora, herečka a malířka.

 

Další Umělci

zobrazit profil Václav Hudeček
Václav Hudeček
zobrazit profil Robert Peňažka
Robert Peňažka
zobrazit profil Jana Jandová
Jana Jandová
zobrazit profil Lucie Gelemová
Lucie Gelemová
zobrazit profil Jaroslav Němeček
Jaroslav Němeček
zobrazit profil Alexandre Katsapov
Alexandre Katsapov
zobrazit profil Michal Ožibko
Michal Ožibko
zobrazit profil Katarína Štumpfová
Katarína Štumpfová