Miloň Čepelka

Datum narození: 23. 9. 1936
Místo narození: Pohoří u Opočna
Profese: herec, básník, prozaik, textař, scenárista, moderátor
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Herec Miloň Čepelka se proslavil v Divadle Járy Cimrmana, z jehož repertoáru jsou nejznámější hry Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka. Úspěch sklízel také v rozhlase.

Po Vysoké škole pedagogické v Praze, kde studoval obor český jazyk a literatura, Miloň Čepelka tři roky učil na základní škole v Novém Kníně. V roce 1961 nastoupil jako redaktor do Československého rozhlasu.

MILOŇ ČEPELKA - ROZHOVOR NEJEN O ŽENSKÝCH ROLÍCH

Roku 1967 se Miloň Čepelka stal jedním ze zakládajících členů Divadla Járy Cimrmana, z jehož repertoáru jsou nejznámější hry Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka s tematikou fiktivního českého génia Járy Cimrmana. V divadle často ztvárňoval ženské postavy.

Objevil se též na televizní obrazovce. Kromě záznamů z Divadla Járy Cimrmana to byly komedie Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje!, Jiřího Menzela Na samotě u lesa nebo Petra Nikolaeva Báječná léta pod psa.

Básník, prozaik, textař, herec, scenárista, moderátor a cimrmanolog Miloň Čepelka napsal několik televizních a rozhlasových her, zábavných a literárních pořadů, básnických sbírek, novel, knihu pohádek a řadu písňových textů.

Po Sametové revoluci se Miloň Čepelka vrátil do Českého rozhlasu, odkud byl nucen roku 1969 odejít. Tam připravoval pořad Dechovková hitparáda, dále moderoval mj. Knižní hitparádu na Country radiu, relaci Dechovka, to je moje na ČRo České Budějovice a ČRo Region Jihlava nebo Písničky s Miloněm na Radiu dechovka.

O MILOŇOVI ČEPELKOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Hanou Šotovou Miloň Čepelka vychoval syny Jana a Josefa.

 

Články o celebritě

Tým Blesku ve Varech v plné síle a nasazení: Hvězdy třeste se! Tým Blesku ve Varech v plné síle a nasazení: Hvězdy třeste se! Jako každý rok je přímo v centru veškerého festivalového dění také hvězdný tým Blesku, který bude v ... číst článek
Tajemství slavné role Abrháma: O vrchního bojoval s Nárožným Tajemství slavné role Abrháma: O vrchního bojoval s Nárožným Se zesnulou hvězdou komedie Vrchní prchni se dnes ve spořilovském kostele rozloučí rodina, fanoušci ... číst článek
Dlouho skrývané tajemství cimrmanologa Zdeňka Svěráka: Koupil auto od Havla! Dlouho skrývané tajemství cimrmanologa Zdeňka Svěráka: Koupil auto od Havla! Ještě za totality odkoupil Zdeněk Svěrák (85) zachovalého „golfa“ od bývalého prezidenta Václava Hav... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jiří Ornest
Jiří Ornest
zobrazit profil Zdeněk Godla
Zdeněk Godla
zobrazit profil Bruna Marquezine
Bruna Marquezine
zobrazit profil Penn Badgley
Penn Badgley
zobrazit profil Alicia Vikander
Alicia Vikander
zobrazit profil Juraj Ďurdiak
Juraj Ďurdiak
zobrazit profil Táňa Pauhofová
Táňa Pauhofová