Guillermo del Toro

Guillermo del Toro

Datum narození: 9. 9. 1964
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro získal svého prvního filmového Oscara v roce 2018 za nejlepší režii roku filmu Tvář vody, který byl zároveň na tomto předávání zlatých sošek vybrán jako nejlepší film vůbec. Z jeho dílny to však není zdaleka první povedený kousek.

Guillermo del Toro se narodil 9. října 1964 v Guadalajaře v Mexiku. Od osmi let se zajímal o film, inspirován maskérem Dickem Smithem. Vystudoval Guadalajarskou filmovou školu Centro de Investigación y Estudios Cinematográficos, přičemž natočil několik krátkometrážních filmů. V roce 1986 Guillermo del Toro založil s přáteli filmový festival ve svém rodném městě.

Tou dobou začal Guillermo del Toro režírovat s Alfonsem Cuarónem seriál La Hora Marcada. Poté natočil film Stroj času, díky němuž získal angažmá v Hollywoodu. Od té doby se už Guillermo del Toro věnoval režírování a psaní scénářů celovečerních filmů naplno. Adaptoval komiksy Hellboy a Blade 2, který byl natáčen v Praze.

V roce 2006 bylo do kin uvedeno drama fantasy Faunův labyrint, který byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a nejlepší původní scénář. Tento film Guillermo del Toro režíroval a napsal pro něj i scénář. Faunův labyrint nakonec ani jednu z oscarových cen nezískal, útěchou mohla režisérovi být prestižní cena Zlatá palma, která je udílena jako nejvyšší ocenění na Filmovém festivalu v Cannes.

Guillermo del Toro si musel na sošku Oscara počkat až do udílení cen 2018, kdy získal hned dvě tyto ceny od Akademie filmového umění a věd – film Tvář vody totiž zvítězil jak v kategorii nejlepší film roku, tak nejlepší režie roku.

Další filmy od Guillerma del Tora vychází v letech 2019 (Pinocchio) a 2020 (At the Mountains of Madness).

Mimo filmový průmysl je Guillermo del Toro také autorem románu o upírech  Noctruna a počítačové hry Hellboy: The Science of Evil.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Jaromír Polišenský
Jaromír Polišenský
zobrazit profil Robert Hloz
Robert Hloz
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Martin Knopp
Martin Knopp
zobrazit profil Tomáš Klein
Tomáš Klein
zobrazit profil Damián Vondrášek
Damián Vondrášek
zobrazit profil Andrea Sedláčková
Andrea Sedláčková