Miroslav Toman

Datum narození: 6. 2. 1960
Místo narození: Žatec
Profese: politik za ČSSD, 11. a 14. ministr zemědělství
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Miroslav Toman, někdejší prezident Potravinářské komory ČR, byl od června 2018 do prosince 2021 ministrem zemědělství v Babišově vládě. Tentýž post krátce zastával v kabinetu Jiřího Rusnoka.

Otcem podnikatele a politika Miroslava Tomana byl ministr zemědělství komunistické vlády Lubomíra Štrougala. Po absolvování střední zemědělské školy v Brandýse nad Labem Miroslav Toman vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze.

MIROSLAV TOMAN SI NA ZEĎ VYVĚSIL PAPALÁŠE

Toman byl náměstkem Palase

Po Sametové revoluci Miroslav Toman působil v manažerských postech ve společnostech Agrotec Hustopeče a Agrotrade, v letech 1996 až 2001 pak jako obchodní rada na velvyslanectví ve Washingtonu a v Bratislavě.

V září 2007 byl Miroslav Toman zvolen prezidentem Potravinářské komory ČR. Od března 2014 stál tři roky v čele Agrární komory ČR.

Do politiky Miroslav Toman vstoupil jako nestraník v srpnu 2002, když se stal náměstkem ministra zemědělství. Funkci zastával pod sociálnědemokratickými ministry Jaroslavem PalasemPetrem Zgarbou a Janem Mládkem. V červnu 2013 přijal nabídku předsedy úřednické vlády Jiřího Rusnoka stát se ministrem zemědělství.

Do Sněmovny se Toman nedostal

Ve volbách 2013 Miroslav Toman neúspěšně kandidoval do Sněmovny. V květnu 2018 si jej za šéfa resortu zemědělství vybral šéf ČSSD Jan Hamáček. V červnu téhož roku byl prezidentem Milošem Zemanem do této funkce jmenován. V ní skončil v prosinci 2021.

O MIROSLAVU TOMANOVI ČTĚTE ZDE>>

Miroslav Toman je ženatý a má tři děti.

 

Články o celebritě

Policie si vyžádala dokumentaci ministerstva financí z dob, kdy ho vedl Babiš Policie si vyžádala dokumentaci ministerstva financí z dob, kdy ho vedl Babiš Policie si vyžádala dokumenty ministerstva financí z dob ministrů za hnutí ANO. Uvedl to dnes server... číst článek
V kauze údajné korupce kolem exministra Tomana a IT zakázek zatím nepadla žádná obvinění V kauze údajné korupce kolem exministra Tomana a IT zakázek zatím nepadla žádná obvinění V kauze údajné korupce při IT zakázkách na ministerstvu zemědělství, kvůli které minulý týden na min... číst článek
Babiš či poslanec v kroji složili slib: Pocty umučenému pradědovi i tátovi, který podlehl covidu Babiš či poslanec v kroji složili slib: Pocty umučenému pradědovi i tátovi, který podlehl covidu Nově zvolení poslanci se v pondělí odpoledne poprvé po volbách sešli na ustavující schůzi, která trv... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Hana Marvanová
Hana Marvanová
zobrazit profil Martin Hlaváček
Martin Hlaváček
zobrazit profil Petr Liška
Petr Liška
zobrazit profil Jana Bačíková
Jana Bačíková
zobrazit profil Ondřej Babka
Ondřej Babka
zobrazit profil Jitka Zikmundová
Jitka Zikmundová
zobrazit profil Klára Dostálová
Klára Dostálová