Richard Hes

Datum narození: 5. 7. 1963
Datum úmrtí: 17. 2. 2014
Místo narození: Mladá Boleslav
Profese: choreograf, tanečník, režisér, producent, scenárista, herec
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Choreograf a tanečník Richard Hes, zakladatel skupiny UNO, se podílel na řadě úspěšných muzikálů a jiných projektů. Jeho syn Oskar se stal hercem a po otci zdědil i pohybové nadání.

Poté, co si Richard Hes zahrál v hudební komedii režiséra Oldřicha Lipského Ať žijí duchové (1976), se rozhodl společně s kamarádem Janem Čenským přihlásit na konzervatoř, kde si zvolil taneční obor.

RICHARD HES BYL OBVINĚN ZE ZNÁSILNĚNÍ

Již za studií se Richard Hes věnoval práci choreografa. V roce 1986 založil taneční skupinu UNO, úspěšnou a cenami ověnčenou, a to jak doma, tak v zahraničí, mezi jejíž členy patřili např. Marcela Karleszová, Leona Qaša Kvasnicová, Richard Genzer nebo Jan Révai.

Pro UNO, jehož byl choreografem a uměleckým vedoucím, Richard Hes vytvořil několik původních celovečerních tanečních představení, mj. Šach Mat, Carmen, Best of Broadway, Nikita.

V roce 1991 byl Richard Hes se skupinou UNO přizván do švýcarského muzikálu Keep Cool, jehož se stal spolutvůrcem a který měl ve Švýcarsku a v Německu 1270 repríz. Všechny tyto zkušenosti zúročil v pražském uvedení West Side Story (1993).

Richard Hes je autorem námětu, choreografie a spoluautorem scénáře muzikálu Dracula, jehož byl také art producentem. Vytvořil choreografii a režii muzikálové show MISE Daniela Hůlky. Režíroval a choreograficky vedl několik představení na Křižíkově fontáně v Praze a řadu televizních a filmových projektů.

Podepsal se i pod slovenskou verzi Pomády, dále pak pod muzikál Monte Cristo. Na jeho kontě je též režie a choreografie opery Don Giovanni (2003) nebo choreografie Noci na Karlštejně (2004).

O RICHARDU HESOVI ČTĚTE ZDE>>

Zlom v životě Richarda Hese nastal, když propadl alkohlu. Po úspěšné léčbě se znovu dostal na vrchol, avšak na začátku roku 2013 mu byla diagnostikována rakovina slinivky, jíž 17. února 2014 podlehl. Bylo mu 50 let.

S manželkou Marcelou Karleszovou měl syny OliveraOskara, který se stal hercem a po rodičích zdědil i taneční vlohy. 

 

Články o celebritě

Slezáček vytáhl retro fotku z mejdanu: Hvězda Ordinace Jašków s vlasy! Slezáček vytáhl retro fotku z mejdanu: Hvězda Ordinace Jašków s vlasy! To bejvávaly časy, kdy se po každém představení pařilo do rána! V roce 1995 ovládl českou kulturní s... číst článek
Richard Genzer zalovil v archivu: Poznáte na fotce výřečného porotce StarDance? Richard Genzer zalovil v archivu: Poznáte na fotce výřečného porotce StarDance? Dnes platí Richard Genzer (56) především za komika a herce, původně z něj ale měl být tanečník! Hvěz... číst článek
Řádně zapitá premiéra: Maminku »Krále Šumavy« museli podpírat! Řádně zapitá premiéra: Maminku »Krále Šumavy« museli podpírat! Legendární poválečný film Král Šumavy z pohledu novodobého režiséra Davida Ondříčka bude mít u divák... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Petr Malásek
Petr Malásek
zobrazit profil Eva Turnová
Eva Turnová
zobrazit profil Vladivojna La Chia
Vladivojna La Chia
zobrazit profil Robert Kodym
Robert Kodym
zobrazit profil Tomáš Krulich
Tomáš Krulich
zobrazit profil Otakar Petřina
Otakar Petřina
zobrazit profil Marek Drahota
Marek Drahota