Mikuláš Bek

Datum narození: 22. 4. 1964
Místo narození: Šternberk
Profese: muzikolog, senátor, 33. rektor Masarykovy univerzity v Brně
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Muzikolog Mikuláš Bek byl v roce 2018 zvolen senátorem za obvod č. 59 - Brno-město. Od prosince 2021 vedl ministerstvo pro evropské záležitosti. V květnu 2023 se stal šéfem resortu školství.

Vystudoval hudební vědu Filozofické fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, kde získal docenturu. Kariéru Mikuláš Bek začínal na katedře hudební vědy. Posléze působil mj. na katedře muzikologie v Olomouci nebo v brněnském Ústavu hudební vědy, který v letech 1999 až 2004 vedl.

MIKULÁŠ BEK URAZIL HLAVU STÁTU?

Mikuláš Bek vystřídal Petra Fialu

V září 2004 se Mikuláš Bek stal prorektorem Masarykovy univerzity. S účinností od 1. září 2011 byl tehdejším prezidentem Václavem Klausem jmenován jejím rektorem. Na tomto postu vystřídal Petra Fialu (ODS).

V červenci 2015 byl Mikuláš Bek jmenován znovu, a to Milošem Zemanem. Ve funkci setrval do konce srpna 2019.

Bek odmítl křeslo v Babišově vládě

Koncem ledna 2018 Mikuláš Bek, který odmítl nabídku Andreje Babiše stát se v jeho vládě ministrem kultury, oznámil svou kandidaturu do Senátu v obvodu č. 59 - Brno-město, a to za podpory hnutí STAN, k němuž se přidala ODS, TOP 09 a také Zelení. Křeslo v horní komoře získal v druhém kole, když porazil nestraníka za hnutí ANO 2011 Jaromíra Ostrého.

Po parlamentních volbách 2021 se Mikuláš Bek stal adeptem na post ministra pro evropské záležitosti v kabinetu Petra Fialy. Jmenován byl 17. prosince téhož roku. V květnu 2023 tento resort vyměnil za ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

O MIKULÁŠI BEKOVI ČTĚTE ZDE>>

Mikuláš Bek je ženatý. Jeho otcem byl známý hudební vědec Josef Bek.

 

Články o celebritě

Rakušan schytal na debatě v Mostě sodu za Dozimetr. Hájil euro, podpořila ho Nerudová Rakušan schytal na debatě v Mostě sodu za Dozimetr. Hájil euro, podpořila ho Nerudová Po Karviné a Sokolovu dorazil Vít Rakušan (STAN) na další debatní cyklus „Bez cenzury“ do Mostu - te... číst článek
Revoluce v přijímačkách na střední! Jak přihlásit dítě přes internet? Ministři: Přihlášky nejsou závod Revoluce v přijímačkách na střední! Jak přihlásit dítě přes internet? Ministři: Přihlášky nejsou závod Už zítra se spustí přihlášky pro žáky na střední školy. Letos poprvé půjdou podat elektronicky. To a... číst článek
Rakušan vzkazuje Fialovi ve videu: Zklamali jsme řadu lidí, přitvrdíme! Čekají vládu problémy? Rakušan vzkazuje Fialovi ve videu: Zklamali jsme řadu lidí, přitvrdíme! Čekají vládu problémy? Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) zveřejnil video hnutí STAN, ve kterém ve volejbalové šatně tvrdí, že ... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Josif V. Stalin
Josif V. Stalin
zobrazit profil Michal Hrůza
Michal Hrůza
zobrazit profil Lubomír Wenzl
Lubomír Wenzl
zobrazit profil Michal Šlesingr
Michal Šlesingr
zobrazit profil Kristin Davis
Kristin Davis
zobrazit profil Miroslav Provod
Miroslav Provod
zobrazit profil Jason Momoa
Jason Momoa
zobrazit profil Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich