Terry Gilliam

Datum narození: 22. 11. 1940
Místo narození: Minneapolis, Minnesota, USA
Profese: režisér, výtvarník
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Americký režisér Terry Gilliam, který je i uznávaným výtvarníkem, se proslavil Monty Pythonovovým létajícím cirkusem. Krom toho natočil řadu cenami ověnčených filmů.

Terence Vance Gilliam, známý pod jménem Terry Gilliam, vystudoval Occidental College. V roce 1967 odešel do Velké Británie, kde pracoval jako ilustrátor v časopise Mad Magazine. Své kresby, koláže a grafické nápady prezentoval také v televizní show.

TERRY GILLIAM HVĚZDOU MFF KARLOVY VARY

Jeho první snímek byl animovaný krátký film Storytime (1968), vytvořený v montyphytonovském duchu. Komediální seriál Monty Pythonův létající cirkus začal Terry Gilliam společně s kolegy režírovat roku 1969. Jako zdatný výtvarník se stal autorem animovaných pasáží jednotlivých dílů.

Natočil řadu celovečerních snímků s montyphytonovskou tématikou. První byl Monty Python a Svatý Grál (1975). Terry Gilliam režíroval i jiné filmy. Snímek Král rybář (1991) z pěti nominací na Oscara proměnil čtyři (hlavní herec, vedlejší herečka, scénář a hudba).

Jeho road movie Strach a hnus v Las Vegas (1998) s Johnny Deppem v hlavní roli získala Zlatou palmu v Cannes. Dobrodružná fantasy Kletba bratří Grimmů (2005) s Mattem Damonem a Heathem Ledgerem Terrymu Gilliamovi vynesla Zlatého lva za nejlepší film.

Hororový příběh Krajina přílivu (2005), jehož je také spoluautorem scénáře, byl oceněn na festivalu v San Sebasiánu. Dalšího Zlatého lva Terry Gilliam obdržel za sci-fi The Zero Theorem (2013). Režii i podíl na scénáři má také na dobrodružném snímku Muž, který zabil Dona Quijota (2018).

Terry Gilliam vydal své memoáry pod názvem Giliameska (2015).

O TERRYM GILLAMOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželkou Terryho Gilliama se roku 1973 stala umělecká maskérka Maggie Weston, která je držitelkou Oscara. Režisér má tři děti. Amy Gilliam je filmová producentka, Harry Gilliam herec a Holly Gilliam herečka.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Simona Brdičková
Simona Brdičková
zobrazit profil Barry Levinson
Barry Levinson
zobrazit profil David Ochman
David Ochman
zobrazit profil Jan Hřebejk
Jan Hřebejk
zobrazit profil Petr Oukropec
Petr Oukropec
zobrazit profil Anna Kohoutová
Anna Kohoutová
zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt