Přemysl Rabas

Přemysl Rabas

Datum narození: 13. 8. 1963
Místo narození: Kadaň
Profese: ředitel ZOO Dvůr Králové, senátor hnutí SENÁTOR 21
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas ve volbách 2018 získal za hnutí SENÁTOR 21 křeslo v horní komoře, a to za obvod č. 5 - Chomutov.

Po učilišti v Chomutově a nástavbě s maturitou v Lounech Přemysl Rabas absolvoval Vysokou školu veterinární v Brně. Za sebou má také stáže v řadě zoologických zahrad a studium veterinární medicíny v tropických a subtropických oblastech.

PŘEMYSL RABAS V PORNU?! 

Přemysl Rabas pracoval mj. v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově, kde byl nejdříve vedoucím oddělení zoologie a poté šestnáct let ředitelem. Za jeho vedení se tento zoopark stal členem prestižních mezinárodních organizací a nejnavštěvovanějším zařízením regionu, přesto byl z funkce roku 2008 odvolán.

V listopadu 2008 se Přemysl Rabas stal držitelem Ceny ministra životního prostředí. V prosinci 2012 vyhrál konkurz na ředitele ZOO Dvůr Králové.

Roku 2002 se Přemysl Rabas začal podílet na projektu Nová odysea, v jehož rámci probíhalo satelitní sledování čápů černých v Asii. Je autorem řady článků, a to jak v odborných, tak v populárních časopisech. Spolupracoval na knize Zoopark – přestupní stanice. Napsal desetidílný seriál Přežili rok 2000.

Opakovaně zastával funkci viceprezidenta a v letech 2003 až 2005 prezidenta Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Přemysl Rabas se stal též členem prezídia Euro-asijské regionální asociace zoo a akvárií. Zastupoval Česko ve Výboru pro chov šelem Evropské asociace zoo a akvárií.

Do politiky Přemysl Rabas vstoupil roku 1998, kdy byl zvolen zastupitelem Chomutova. V roce 2006 vstoupil do Strany zelených, za níž téhož roku získal poslanecký mandát, který však ve volbách 2010 neobhájil.

Po krajských volbách 2012 Přemysl Rabas zasedl do Zastupitelstva Ústeckého kraje za hnutí PRO kraj, jehož součástí byla i Strana zelených. Na funkci rezignoval v prosinci 2014, a to dle jeho slov kvůli vytížení v ZOO Dvůr Králové.

Roku 2012 se Přemysl Rabas neúspěšně pokoušel dostat do Senátu, stejně jako v roce 2014 do Evropského parlamentu. Ve volbách 2018 se stal senátorem hnutí SENÁTOR 21 s podporou Pirátů, Zelených, KDU-ČSL, TOP 09 a Hnutí PRO Kraj, a to za obvod č. 5 - Chomutov.

O PŘEMYSLU RABASOVI ČTĚTE ZDE>>

Přemysl Rabas je ženatý a má dvě děti.

VŠE O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2018 NAJDETE ZDE>>

 

Další Osobnosti

zobrazit profil František Černý
František Černý
zobrazit profil Kateřina Cajthamlová
Kateřina Cajthamlová
zobrazit profil Kryštof Čižinský
Kryštof Čižinský
zobrazit profil Petr Nečas
Petr Nečas
zobrazit profil Giuseppe Maiello
Giuseppe Maiello
zobrazit profil Markéta Martiníková
Markéta Martiníková
zobrazit profil Jan Sváček
Jan Sváček