Jiří Blažek

Jiří Blažek

Datum narození: 16. 12. 1931
Datum úmrtí: 22. 8. 2018
Místo narození: Brno
Profese: scenárista, dramaturg
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Dramaturg a scenárista Jiří Blažek se proslavil filmy S tebou mě baví svět, Fešák Hubert, Sestřičky, Smrt krásných srnců nebo Šašek a královna.

Po absolvování pražské FAMU Jiří Blažek působil jako dramaturg a scenárista na volné noze. V 60. letech 20. století také jako šéfdramaturg Filmového studia Gottwaldov. V následujícím desetiletí byl uměleckým ředitelem, dramaturgem a scenáristou České televize Brno.

JIŘÍ BLAŽEK - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

V 80. letech 20. století Jiří Blažek pracoval jako scenárista Filmového studia Barrandov. Po Sametové revoluci 1989 byl externím profesorem dramaturgie a scenáristiky na FAMU, uměleckým ředitelem Filmového studia Zlín a vedl také Filmové studio Barrandov.

Jiřího Blažka proslavily snímky S tebou mě baví svět, Fešák Hubert, Sestřičky, Smrt krásných srnců nebo Šašek a královna. Podílel se na scénáři filmové adaptace románu Vladimíra Vančury Konec starých časů v režii Jiřího Menzela, napsal čtyřdílný televizní film Legenda o živých mrtvých.

Jako scenárista se Jiří Blažek podepsal pod životopisný snímek o skladateli Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou nebo komedií Láska neláskavá, s režisérem Zdenkem Sirovým se podílel na jeho filmu Chlapec a srna, který získal v roce 1961 na MFF v Benátkách cenu San Giorgio za nejlepší film roku pro mládež.

Umělecky aktivní Jiří Blažek zůstával až do konce svého života. Dramaturgicky spolupracoval mj. na filmech Fotograf režisérky Ireny Pavláskové, Špunti na vodě Jiřího Chlumského či na debutu Sofie Šustkové Do větru, který měl premiéru v dubnu 2018.

O JIŘÍM BLAŽKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Blažek byl manželem slavné hlasatelky Mileny Vostřákové (†77).

Dramaturg a scenárista Jiří Blažek zemřel 22. srpna 2018. Bylo mu 86 let.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Jaroslav Fuit
Jaroslav Fuit
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Jiří Chlumský
Jiří Chlumský
zobrazit profil Slávek Horák
Slávek Horák
zobrazit profil Karel Kachyňa
Karel Kachyňa
zobrazit profil Martin Dolenský
Martin Dolenský
zobrazit profil Svatava Simonová
Svatava Simonová
zobrazit profil Marie Poledňáková
Marie Poledňáková