David Moješčík

David Moješčík

Datum narození: 25. 7. 1974
Přezdívka: MojDa
Místo narození: Frýdek-Místek
Profese: sochař, výtvarník
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Sochař a výtvarník David Moješčík, uměleckým pseudonymem MojDa, neblaze proslul bronzovou sochou zpěvačky Věry Špinarové (†65), která byla v říjnu 2018 instalována v Ostravě.

Po středním odborném učilišti kamenickém Žulová David Moješčík vystudoval obor propagační výtvarnictví na SPŠ stavební v Ostravě a SPŠ sochařskou a kamenickou v Hořicích v Podkrkonoší. Poté absolvoval obory ateliér sochařství a figurativní sochařství na Fakultě výtvarných umění v Brně.

DAVID MOJEŠČÍK - PAVLÍK V ŠOKU ZE SOCHY ZA STATISÍCE

V listopadu 2002 byla Davidu Moješčíkovi udělena Cena Josefa Hlávky. V letech 2004 až 2005 působil jako učitel a zástupce ředitele na Střední umělecké škole v Ostravě a roku 2012 se stal externím pedagogem na soukromé střední umělecké škole Ave Art Ostrava.

Umělec na volné noze David Moješčík se věnuje zejména figurální tvorbě. Je autorem sousoší Tragikomedie I v Činoherním klubu v Praze, sochy na lavičce sedícího Leoše Janáčka s liškou Bystrouškou v náručí na Jiráskově náměstí v Moravské Ostravě nebo z bronzu vyvedeného písničkáře Karla Kryla stojícího před budovou Českého rozhlasu v Ostravě.

Pozdvižení a všeobecnou kritiku vyvolala jeho bronzová socha zpěvačky Věry Špinarové (†65), která byla v říjnu 2018 instalována v ostravských Husových sadech.

Vznikla dokonce petice za její odstranění, kterou jako jeden z prvních podepsal zpěvaččin syn Adam Pavlík, jenž sochu označil za paskvil. Podle něj jsou matčiny „pouze kozačky“.

Výtvor Davida Moješčíka se nelíbí ani Petře Janů či Haně Křížkové, podle níž bronzová Věra Špinarová nemá na hlavě vlasy, ale čepici. Pohaněla též vyvedení zpěvaččiny nohy, která byla malá, avšak v podání sochaře je to zhruba sedmička.

Krutou pravdou se netajil ani Bořek Slezáček. Jak v médiích řekl, David Moješčík „zbastil“ nejen Věru Špinarovou, o níž řekl, že je jak těhotná Majka z Gurunu křížená s Kocourem v botácale, ala také Karla Kryla, který se dle jeho slov podobá senátoru Jaroslavu Kuberovi, a též Leoše Janáčka, jenž vypadá, jakože „na lavičce čůrá“.

Kromě již zmíněných děl je David Moješčík, který používá pseudonym MojDa, spoluautorem děl, jako jsou pomník Operace Anthropoid v Praha 8 nebo sochy Levitace umístěné v Ostravě-Svinově.

 

Další Umělci

zobrazit profil Ivan Martin Jirous
Ivan Martin Jirous
zobrazit profil Martin Bárta
Martin Bárta
zobrazit profil Dušan Soták
Dušan Soták
zobrazit profil Andrea Opavská
Andrea Opavská
zobrazit profil Andrea Tögel Kalivodová
Andrea Tögel Kalivodová
zobrazit profil Josef Rarach
Josef Rarach
zobrazit profil Yemi Akinyemi
Yemi Akinyemi
zobrazit profil Jovanka Skrčeská
Jovanka Skrčeská