Matěj Anděl

Matěj Anděl

Datum narození: 19. 5. 1987
Místo narození: Praha
Profese: herec, hudebník
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Herec Matěj Anděl, který je též zdatným hudebníkem, především hráčem na bicí, se televizním divákům představil v hlavní roli v seriálu České televize Lynč.

V Karlových Varech, kde Matěj Anděl vyrůstal, se deset let věnoval závodně fotbalu a šest let běžkám. Ve čtrnácti začal hrát v poloprofesionálním souboru Divadlo Dagmar. Po maturitě se přesunul do Prahy, kde dva roky pracoval jako jevištní technik v Divadle Minor.

V Minoru Matěj Anděl ztvárnil několik menších rolí. V letech 2009 až 2014 vystudoval obor činoherní herectví na DAMU. V divadle DISK absolvoval ztvárněním Williama Carlisla v inscenaci Punkrock.

Roku 2014 se Matěj Anděl stal členem Klicperova divadla v Hradci Králové. Milovníci divadla jej mohli vidět také v pražském Národním divadle, v Divadelní společnosti Masopust či v Divadle NaHraně.

Na televizní obrazovce se Matěj Adam představil v seriálech První republika, Clona nebo Policie Modrava. Své první hlavní role se dočkal v krimi sérii České televize Lynč (2018), kde ztvárnil dokumentaristu Lukáše, který se rozhodl vypátrat víc o násilné smrti svého kamaráda z dětství Denise v podání Jana Ciny.

Debutové role před profesionální kamerou se Matěj Anděl dočkal od režiséra Davida Balady, jenž jej obsadil do svého dramatu Narušitel, příběhu, který je zobrazením života armádních letců z doby 70. a 80. let 20. století.

Kromě herectví se Matěj Anděl věnuje hudbě, především hře na bicí. Byl zakládajícím členem kapely The Fellas (dříve Goodfellas), která získala ocenění Anděl 2011 a Žebřík 2011 v kategorii Objev roku. Stal se členem hudební skupiny Mastix, jíž nebyl cizí šanson, rock, pop nebo folk.

 

Další Herci

zobrazit profil Aneta Krejčíková
Aneta Krejčíková
zobrazit profil Bětka Stanková
Bětka Stanková
zobrazit profil Ladilav Frej jr.
Ladilav Frej jr.
zobrazit profil Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
zobrazit profil Jiří Plachý
Jiří Plachý
zobrazit profil Patrick Stewart
Patrick Stewart