Olmo Omerzu

Olmo Omerzu

Datum narození: 24. 11. 1984
Místo narození: Lublaň, Slovinsko
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Slovinský režisér Olmo Omerzu se stal objevem roku 2012. Jeho drama Rodinný film bylo nominováno na tři České lvy a road movie Všechno bude rovnou na deset křišťálových sošek a získalo jich šest.

Než Olmo Omerzu zahájil kariéru režiséra, živil se jako vydavatel komiksového časopisu Stripburger a spolupracoval na mnoha evropských výstavách komiksu.

OLMO OMERZU NA REFLEX.CZ

První krátký film, který Olmo Omerzu natočil, nazval Almir (1998), následoval snímek Nic (2003). Další, mj. Ve čtyři odpoledne, Masky či Lásky, již točil coby student pražské FAMU, kterou absolvoval v letech 2004 až 2011.

Jako předloha dramatu Příliš mladá noc (2012) byla Olmovi Omerzu předlohou kniha Bruno Hájka, který se též podílel na jeho scénáři. V témže roce režisér na Cenách české filmové kritiky zvítězil v kategorii Objev roku.

Drama Rodinný film (2015) režiséru Olmovi Omerzu vyneslo tři nominace na Českého lva - nejlepší film, režie a herečka, což byla Vanda Hybnerová. Na Tokyo IFF za něj režisér získal cenu za umělecký přínos. Zabodoval s ním i v rámci Cen české filmové kritiky, kde dostal „nálepku“ nejlepší film a s kolegou Nebojšou Pop-Tasićem si též připsal cenu za nejlepší scénář.

Úspěch Olmo Omerzu měl i s road movie Všechno bude (2018). Na MFF v Karlových Varech byl snímek oceněn za režii. Nominaci neproměnil na tamní cenu nejvyšší, tedy Křišťálový globus, tu získalo rumunské drama Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři.

Film Všechno bude byl nominován na Českého lva, a to hned v deseti kategoriích. Olmo Omerzu si sošku odnesl za nejlepší režii. Snímek převálcoval konkurenci a získal celkem šest králů zvířat.

V roce 2022 bylo na devět Českých lvů nominováno drama Olmy Omerzu Atlas ptáků (2021).

 

Další Filmaři

zobrazit profil Andrzej Wajda
Andrzej Wajda
zobrazit profil Maria Procházková
Maria Procházková
zobrazit profil Agnieszka Holland
Agnieszka Holland
zobrazit profil Pavel Háša
Pavel Háša
zobrazit profil Vladimír Skórka
Vladimír Skórka
zobrazit profil Ondřej Provazník
Ondřej Provazník
zobrazit profil Rudolf Havlík
Rudolf Havlík