Tena Elefteriadu

Datum narození: 16. 4. 1948
Místo narození: Maglić, Srbsko
Profese: zpěvačka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Zpěvačka řeckého původu Tena Elefteriadu se v Česku proslavila v duu se svou starší sestrou Marthou. Hudbě se věnuje i její syn Marko.

Tena, rodným jménem Parthena, a Martha Elefteriadu pocházejí z rodiny řeckých emigrantů, jež z vlasti uprchla kvůli občanské válce a v roce 1950 se usadila v tehdejším Československu. Jejich matka nedlouho poté zemřela, a tak sestry vyrůstaly v domově pro řecké děti v Ivančicích.

TENA ELEFTERIADU BABIČKOU

Koncem 60. let 20. století se Tena a Martha Elefteriadu seznámily s kytaristou Alešem Sigmundem, který tenkrát působil ve skupině Vulkán. Ten jim vytvořil autorské a hudební zázemí. Jejich první nahrávky pocházejí z roku 1968.

Debutová deska sester Elefteriadu s názvem Dál než slunce vstává vyšla v roce 1970. Thena a Martha se tak zařadily do širší špičky české popmusic. Později se soustředily především na interpretaci řeckých lidových písní, výuce řeckých tanců a vůbec propagaci tamní kultury v Česku.

Z dalších desek sester Elefteriadu jmenujme např. Hrej dál, Modré království, Ať se múzy poperou, Řecké prázdniny, Martha a Tena The best of 1969-1982, Řecké slunce nebo V rytmu řeckého slunce.

O TENĚ ELEFTERIADU ČTĚTE ZDE>>

Hudba uchvátila i syna Teny Elefteriadu Marka, který však víc než jako rapper Ektor proslul coby brutální násilník. Kromě něj má zpěvačka dceru Tenu.

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Anna Slováčková
Anna Slováčková
zobrazit profil Sting (Gordon M. T. Sumner)
Sting (Gordon M. T. Sumner)
zobrazit profil Bohuš Matuš
Bohuš Matuš
zobrazit profil Adéla Částková
Adéla Částková
zobrazit profil Marek Ztracený
Marek Ztracený
zobrazit profil Václav Ševčík
Václav Ševčík
zobrazit profil Radim Schwab
Radim Schwab