Hana Ulrychová

Hana Ulrychová

Datum narození: 31. 3. 1949
Místo narození: Liberec
Profese: zpěvačka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Zpěvačka Hana Ulrychová se společně se svým bratrem, hudebníkem Petrem Ulrychem, proslavila především v kapele Javory, založené roku 1974.

Dětství Hana Ulrychová prožila v Brně, kde byl její otec angažován jako sólista Janáčkovy opery. Odmalička ráda zpívala a účinkovala v dětských sborech. Vystudovala střední zdravotní školu.

HANA ULRYCHOVÁ SI VYŠLA DO SANTIAGA DE COMPOSTELA

Společně se svým starším bratrem Petrem Hana Ulrychová účinkovala v brněnském Divadle bez tradic. Roku 1964 začala působit v rockové skupině Vulkán, jejímž frontmanem byl muzikant Aleš Sigmund, který objevil sestry Marthu a Tenu Elefteriadu, duo řeckého původu.

Eva Ulrychová postupně působila v kapelách Atlanti a Bluesmeni, spolupracovala s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu či brněnským orchestrem Gustava Broma.

První velké ocenění Hana Ulrychová získala roku 1971, kdy s písní Spoutej mě obdržela zlatou Bratislavskou Lyru. V roce 1974 sourozencům Ulrychovým vyšlo legendární album Nikola šuhaj loupežník. V roce 1975 natočila své první profilové album Pojďte dál, chci být chvíli s Vámi.

Společně s bratrem Hana Ulrychvá vystupovala v brněnských muzikálech Máj, Koločava a Radúz a Mahulena. Karel Kryl pro ni napsal skladbu Nevidomá dívka, již posléze interpretoval sám a později ji nazpívala Aneta Langerová.

Z dalších společných desek sourozenců Ulrychových jmenujme např. Hej dámy, děti a páni, Hana & Petr, Meč a přeslice. S dnes již legendární skupinou Javory, založenou roku 1974, to byla alba Ententýny, Zpívání při vínečku, Bylinky, Příběh nebo To nejlepší s Javory.

V roce 2017 byla Haně Ulrychové udělena Cena Jihomoravského kraje.

O HANĚ ULRYCHOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Hana Ulrychová má dceru Hanu.

 

 

Další Zpěváci

zobrazit profil Britney Spears
Britney Spears
zobrazit profil Hana Hegerová
Hana Hegerová
zobrazit profil Eliška Ochmanová
Eliška Ochmanová
zobrazit profil Majk Spirit (Michal Dušička)
Majk Spirit (Michal Dušička)
zobrazit profil Plácido Domingo
Plácido Domingo
zobrazit profil Michaela Nosková
Michaela Nosková