Petr Ulrych

Petr Ulrych

Datum narození: 21. 2. 1944
Místo narození: Hradec Králové
Profese: zpěvák, skladatel, textař
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Hudebník Petr Ulrych se proslavil jako skladatel a textař, ale zejména v duu se svou sestrou, zpěvačkou Hanou Ulrychovou, a to především s kapelou Javory.

Po střední škole Petr Ulrych vystudoval letecké inženýrství na Vojenské akademii v Brně. Této profesi se ale nikdy nevěnoval, ihned po ukončení školy se v roce 1966 stal profesionálním hudebníkem.

PETR ULRYCH SE SESTROU INSPIROVAL FANYNKU

Během studií se Petr Ulrych učil hře na klavír, na brněnské konzervatoři dva roky studoval skladbu a hru na kontrabas. V roce 1961 spoluzaložil brněnské Divadlo bez tradic, kam ho posléze následovala i jeho mladší sestra Hana Ulrychová.

Sourozenci poté působili v rockové skupiny Vulkán, jejímž frontmenem byl Aleš Sigmund, pak v kapele Atlantis. Kariéru Petra Ulrycha na nějakou dobu utli komunisté, kteří mu za složení skladby Zachovejte klid! v rámci událostí roku 1968 zakázali vystupovat.

V roce 1974, kdy byla založena legendární kapela Javory, vyšlo sourozencům Ulrychovým velmi úspěšné album Nikola šuhaj loupežník. Petr Ulrych se stal uměleckým vedoucím, skladatelem i textařem této skupiny.

Kromě toho Petr Ulrych složil scénickou a filmovou hudby k několika filmům a divadelním představením, jako jsou např. snímky Díky za každé nové ráno, My holky z městečka nebo k pohádce O statečném kováři.

Se sestrou Petr Ulrych vystupoval také mj. v brněnských muzikálech Máj, Koločava a Radúz a Mahulena. Za hudbu k muzikálu Koločava získal Cenu Alfréda Radoka.

Z dalších společných desek sourozenců Ulrychových jmenujme např. Hej dámy, děti a páni, Hana & Petr, Meč a přeslice. S dnes již legendární skupinou Javory to byla alba Ententýny, Zpívání při vínečku, Bylinky, Příběh nebo To nejlepší s Javory.

O PETRU ULRYCHOVI ČTĚTE ZDE>>

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Martina Bárta
Martina Bárta
zobrazit profil Kristina Barta
Kristina Barta
zobrazit profil Calin (Călin Panfili)
Calin (Călin Panfili)
zobrazit profil Till Lindemann
Till Lindemann
zobrazit profil Jaroslav Hutka
Jaroslav Hutka
zobrazit profil Dáša Vokatá
Dáša Vokatá
zobrazit profil Roman Timko
Roman Timko
zobrazit profil Karel Mrkvička
Karel Mrkvička