Sabina Slonková

Sabina Slonková

Datum narození: 27. 6. 1973
Místo narození: Praha
Profese: novinářka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Novinářka Sabina Slonková se stala držitelka ocenění za působení v oblasti investigativní žurnalistiky, a to mj. Ceny Ferdinanda Peroutky či Ceny Karla Havlíčka Borovského.

Od roku 1991 Sabina Slonková pracovala dvanáct let v deníku MF Dnes. V roce 2000 byla obviněna v kauze Olovo, protože odmítla policii udat toho, od koho se dozvěděla o hanopisu proti političce ČSSD Petře Buzkové, který vznikl v týmu poradců Miloše Zemana, tehdejšího premiéra.

SABINA SLONKOVÁ ZVEŘEJNILA SEZNAM SLUHŮ KREMLU

Prezident Václav Havel udělil Sabině Slonkové milost. Její trestní stíhání pak definitivně státní zástupce zastavil jako nedůvodné.

V roce 2002 vyšetřovala policie objednání vraždy Sabiny Slonkové, kterou měl provést recidivista a toxikoman Karel Rziepel zvaného Citron na objednávku někdejšího pracovníka ministerstva zahraničí Karla Srby, jehož soud za to poslal na dvanáct let do vězení. 

Od roku 2003 Sabina Slonková psala pro deník Hospodářské noviny. V roce 2005 spoluzakládala zpravodajský portál Aktuálně.cz, v němž se stala šéfreportérkou.

V únoru 2009 byla Sabině Slonkové soudem uložiena pokutu 20 tisíc korun za „ochranu zdroje“ v kauze tajné schůzky z ledna 2008 mezi kancléřem prezidenta Jiřím Weiglem a někdejším poradcem Miloše Zemana Miroslavem Šloufem, která se týkala volby prezidenta.

Prvního půl roku 2014 byla Sabina Slonková šéfredaktorkou deníku MF Dnes, a to poté, co vydavatelství MAFRA koupil Andrej Babiš. Odešla na základě vlastní výpovědi, kterou odůvodnila tím, že není možné vést nezávislé noviny, když je vlastní politik. Poté působila coby šéfka webu Neovlivní.cz.

Roku 2018 se společně se svým dlouholetým kolegou Jiřím Kubíkem stala reportérkou investigativního pořadu Zvláštní vyšetřování na televizi Seznam. Tam si pozornost získala především reportáží z listopadu 2018 o Andreji Babišovi mladším.

Novinářka Sabina Slonková je držitelkou mj. Ceny Ferdinanda Peroutky (2001), Ceny Karla Havlíčka Borovského (2004) nebo Ceny Googlu za inovativní profesionální online žurnalistiku, a to za počin Korupce ve zdravotnictví vs. Děkujeme, odcházíme (s kolegou Petrem Holubem) z roku 2011.

Společně s Jiřím Kubíkem je Sabina Slonková autorkou knihy Tíha olova: a co jsme do novin nepsali.

O SABINĚ SLONKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Sabina Slonková má syna Maxe.

 

Další Všichni

zobrazit profil Petra Mácová
Petra Mácová
zobrazit profil Gabriela Kalábková
Gabriela Kalábková
zobrazit profil Jonna Mendez
Jonna Mendez
zobrazit profil Mariem Mhadhbi
Mariem Mhadhbi
zobrazit profil Markéta Matoušová
Markéta Matoušová
zobrazit profil Silvie Hitrová
Silvie Hitrová
zobrazit profil Gabriela Kloudová
Gabriela Kloudová
zobrazit profil Petra Kaprhálová
Petra Kaprhálová