Marie Míková

Datum narození: 28. 12. 1959
Přezdívka: Marka
Místo narození: České Budějovice
Profese: herečka, muzikantka, režisérka, scenáristka

Životopis

Herečka Marie Míková se ještě za svobodna jako Marie Horáková proslavila rolí Růženky v dnes již legendární pohádce Václava Vorlíčka Jak se Budí princezny.

Po absolvování režie a dramaturgie na loutkářské fakultě pražské DAMU Marie Horáková (provdaná Míková) působila v pražském loutkovém divadle Minor jako dramaturgyně, scenáristka a režisérka.

MARIE MÍKOVÁ - MENZEL JI CHTĚL DO VESNIČKY

Před filmovou kamerou se Marie Horáková poprvé objevila v komedii Oldřicha Lipského Slaměný klobouk (1971). Jednu z vedlejších postav ztvárnila v dramatu Karla Kachyni Robinsonka (1974).

Do její nejslavnější role - princezny Růženky - tehdy sedmnáctiletou Marii Horákovou obsadil režisér Václav Vorlíček. V dnes již legendární pohádce Jak se budí princezny (1977), která každoročně zdobí televizní vánoční nadílku, o ni soupeřili princové v podání Jana Hrušínského a Jana Krause.

Posléze se Marie Míková již žádné ústřední postavy nedočkala, ztvárnila jen několik epizodních rolí. Působila jako moderátorka v Rádiu Limonádový Joe, vrátila se k loutkoherectví a uplatnila se v dabingu. Založila občanské sdružení Loutky v nemocnici.

O MARII MÍKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

S bývalým manželem, překladatelem a spisovatelem Tomášem Míkou, má Marie Míková tři syny a dceru.

 

Další Umělci

zobrazit profil Natálie Kocábová
Natálie Kocábová
zobrazit profil Václav Hudeček
Václav Hudeček
zobrazit profil Libuše Králová
Libuše Králová
zobrazit profil Theodor Pištěk
Theodor Pištěk
zobrazit profil Jonáš Ledecký
Jonáš Ledecký