Marek Leščák

Marek Leščák

Datum narození: 17. 8. 1971
Místo narození: Bratislava, Slovensko
Profese: scenárista, pedagog
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Scenárista Marek Leščák, který je držitelem Českého lva za film Zahrada, získal nominaci na tuto sošku i za road movie Tlumočník.

Po absolvování dramaturgie a scenáristiky na Filmové a televizní fakultě Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, Marek Leščák pracoval na snímcích oceněných jak doma, tak v zahraničí. Později začal na své alma mater působit jako pedagog.

MAREK LEŠČÁK S TLUMOČNÍKEM V BERLÍNĚ

Spolupracoval na filmech režiséra a scenáristy Martina Šulíka. Jejich poetický příběh Zahrada (1995) s Mariánem Labudou st. v hlavní roli, na jehož scénáři se Marek Leščák podílel, získal mj. pět Českých lvů (též za režii a scénář), Cenu slovenské filmové kritiky, ocenění na MFF v Karlových Varech a uspěl i na zahraničních festivalech.

Na Slovensku byl oceněn též snímek Sluneční stát (2005) a drama Cigán (2012). Scénáře k oběma jsou opět z pera dvojice Marek Leščák - Martin Šulík, stejně jako k road movie Tlmočník (2018).

Za tragikomedii Tlumočník Marek Leščák získal nominaci na Českého lva za scénář. Film dostal od České filmové a televizní akademie šanci vybojovat si křišťálovou sošku celkem ve čtyřech kategoriích.

Marek Leščák má syna Jonaha.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Zdeněk Janáček
Zdeněk Janáček
zobrazit profil Ondřej Trojan
Ondřej Trojan
zobrazit profil Andrea Sedláčková
Andrea Sedláčková
zobrazit profil Jan Hřebejk
Jan Hřebejk
zobrazit profil Oliver Stone
Oliver Stone
zobrazit profil Michal Blaško
Michal Blaško
zobrazit profil Martin Šulík
Martin Šulík
zobrazit profil Danny Moder
Danny Moder