Jan Janků

Jan Janků

Datum narození: 3. 7. 1921
Přezdívka: Šerif
Místo narození: Hanušovice
Profese: politický vězeň, skaut
Znamení: Rak

Životopis

Politický vězeň Jan Janků, jemuž byl roku 2010 propůjčen řád Tomáše Garrigua Masaryka II. stupně, zemřel devět let nato. Bylo mu 97 let.

Rodák z Hanušovic Jan Janků byl od roku 1936 skautem a měl přezdívku Šerif. Vystudoval obchodní akademii a pracoval v továrně na cukrovinky. V roce 1941 byl nuceně nasazen ve Vratislavi.

JAN JANKŮ - ALOIS GREBENÍČEK MU VYRAZIL ZUBY

Během 2. světové války se Jan Janků úspěšně vyhnul nacistům, avšak štěstí ho neprovázelo dlouho. V roce 1948 jej komunisté zatkli za členství v skautské odbojové skupině Světlana. Byl odsouzen k trestu smrti, nakonec se ale dostal do věznice v Uherském Hradišti, kde léta zažíval krutost bachařů.

Po Sametové revoluci 1989 Jan Janků opakovaně popsal nejen přímé násilí, ale také děsivé mučení elektrickým proudem a situace, kdy byly vězňům podávány při výslechu drogy.

Po pádu totality se Jan Janků stal aktivním členem Konfederace politických vězňů a začal pořádat zájezdy do Jáchymova. Ukazoval ikonku Ježíše Krista z kousků chleba, kterou tajně vymodeloval. Vzpomínal na nedokončenou partii šachů z malých papírků, kterou rozehrál se spoluvězněm chvíli před tím, než ho popravili.

Dne 28. října 2010 byl Janovi Janků propůjčen řád Tomáše Garrigua Masaryka II. stupně a v březnu 2011 obdržel maďarský Zlatý kříž za zásluhy.

Jan Janků zemřel začátkem roku 2019. Bylo mu 97 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Zuzana Kronerová
Zuzana Kronerová
zobrazit profil Jan Pijáček
Jan Pijáček
zobrazit profil Denis Šafařík
Denis Šafařík
zobrazit profil Ryan Gosling
Ryan Gosling
zobrazit profil Eva Kantůrková
Eva Kantůrková
zobrazit profil Melissa McCarthy
Melissa McCarthy
zobrazit profil Věra Vlková
Věra Vlková