Karel Holas

Datum narození: 18. 4. 1961
Místo narození: Svitavy
Profese: hudební skladatel, houslista, zpěvák
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Hudebník Karel Holas se proslavil se skupinami České srdce a Čechomor. Složil muziku k řadě filmů, divadelních her a reklamních spotům.

Vystudoval brněnskou konzervatoř. Karel Holas hrál v řadě skupin, jako jsou např. ETC, ZOO či Tři sestry. Spolupracoval na albech Marty Kubišové, Jiřího Dědečka, Vladimíra Mišíka, Petra Nováka, Jaromíra Nohavici či kapely Tichá dohoda.

KAREL HOLAS - XAVERŮV KŘÍŽOVÝ VÝSLECH

V roce Sametové revoluce 1989 Karel Holas založil skupinu České srdce, s níž mu vyšla alba České srdce, Srdce z Avalonu a Oheň voda vzduch. V roce 1994 začal hrát na pětistrunné housle a zpívat ve skupině Čechomor.

V letech 1993 až 1995 Karel Holas spolupracoval s Alanem Stivellem, se kterým natočil album Again a absolvoval s ním evropské turné. Na svou spolupráci navázali roku 2003 koncertem na stadionu v Paříži.

Kromě písniček Karel Holas složil hudbu k celovečerním filmům, divadelním hrám, animovaným (mj. večerníčkový seriál Jak to chodí u hrochů) i dokumentárním snímkům nebo reklamním spotům (např. Bohemia dobroty, Starobrno).

Na filmovém plátně se Karel Holas objevil v celovečerním hudebním snímku Petra Zelenky Rok ďábla, kde si zahrál sám sebe. Společně s kolegy z Čechomoru a Jaromírem Nohavicou k němu složil muziku, za niž získali Českého lva v kategorii Nejlepší hudba.

Na Českého lva byl Karel Holas nominován také za hudbu k tragikomedii Petra Zelenky Příběhy obyčejného šílenství. Muziku složil též mj. k westernu Letní láska nebo ke komedii Svatba na bitevním poli.

Na divadelních prknech se Karel Holas předvedl coby houslista v Prodané nevěstě nebo muzikant v Kouzelníkovi z Lublinu.

O KARLU HOLASOVI ČTĚTE ZDE>>

Skladatel Karel Holas je držitelem několika prestižních ocenění, mj. za hudbu k reklamě Sazka babky získal Grand Global Gaming Award Oslo Relations 1999.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Pavel Švec
Pavel Švec
zobrazit profil Richard Tesařík
Richard Tesařík
zobrazit profil Mardoša - Marek Huňát
Mardoša - Marek Huňát
zobrazit profil Robert Kodym
Robert Kodym
zobrazit profil Pekař (Petr Štolba)
Pekař (Petr Štolba)
zobrazit profil Petr Harazin
Petr Harazin
zobrazit profil Marián Čurko
Marián Čurko