Maroš Šefčovič

Datum narození: 24. 7. 1966
Místo narození: Bratislava, Slovensko
Profese: diplomat, politik
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Politik a diplomat Maroš Šefčovič se coby místopředseda Evropské komise v roce 2019 dostal do 2. kola v boji o prezidentské křeslo Slovenské republiky. V něm ho porazila právnička Zuzana Čaputová.

Během studia Ekonomické univerzity v Bratislavě Maroš Šefčovič přijal nabídku studovat diplomacii na MGIMO v Moskvě. V létě 1989 byl přijat do KSČ. Díky Sametové revoluci mu členská legitimace nikdy nebyla doručena.

MAROŠ ŠEFČOVIČ - ROZHOVOR PRO BLESK ZDE>>

V roce 2000 Maroš Šefčovič vzdělání uzavřel postgraduálním doktorandským studiem mezinárodního a evropského práva na Univerzitě Komenského v Bratislavě.

Od roku 1989 Maroš Šefčovič pracoval pro ministerstvo zahraničí v Praze. Byl mj. 3. tajemníkem a konzulem na velvyslanectví v zimbabwském hlavním městě Harare nebo 2. tajemníkem a zástupcem velvyslance v kanadské Ottawě.

Po rozdělení Československa roku 1993 se Maroš Šefčovič stal pracovníkem Ministerstva zahraničních věcí SR, kde se vyšplhal až na post ředitele kanceláře. Roku 1999 působil jako velvyslanec v Izraeli.

V letech 2004 až 2009 byl velvyslancem Slovenska při Evropské unii a od února místopředsedou Evropské komise za vedení předsedy José Manuela Barrosa, jímž zůstal po listopadu 2014 v nové komisi Jeana Clauda Junckera, kdy převzal agendu energetické unie.

V lednu 2019 Maroš Šefčovič oznámil, že hodlá jako nestraník kandidovat za stranu SMER - sociálna demokracia na post prezidenta Slovenské republiky a společně se Zuzanou Čaputovou postoupil do druhého kola, kde ho sympatická právnička porazila. Stala se tak první ženou v čele tohoto státu.

O MAROŠI ŠEFČOVIČOVI ČTĚTE ZDE>>

Politik a diplomat Maroš Šefčovič je ženatý.

 

 

 

Články o celebritě

Britové a Brusel jsem na ostří nože. Kvůli kontrolám zboží do Severního Irska Britové a Brusel jsem na ostří nože. Kvůli kontrolám zboží do Severního Irska Evropská komise v pondělí zahájila s Británií řízení kvůli tomu, že bývalá členská země Evropské uni... číst článek
Tvrdý brexit? Je to na Londýnu, tvrdí Michel. Brusel chce jednat, ustoupit odmítá Tvrdý brexit? Je to na Londýnu, tvrdí Michel. Brusel chce jednat, ustoupit odmítá Osud dalších vyjednávání mezi EU a Británií je nyní v rukou Londýna, který se musí rozhodnout, jaký ... číst článek
„Čas vypršel.“ Přechodné období brexitu se neprodlouží, kdy přijdou cla a kvóty? „Čas vypršel.“ Přechodné období brexitu se neprodlouží, kdy přijdou cla a kvóty? Možnost prodloužení přechodného období pro rozhovory Evropské unie s Británií se definitivně uzavřel... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Marie Pěnčíková
Marie Pěnčíková
zobrazit profil Jakub Unucka
Jakub Unucka
zobrazit profil Věslav Michalik
Věslav Michalik
zobrazit profil Jiří Haramul
Jiří Haramul
zobrazit profil Michal Šalomoun
Michal Šalomoun
zobrazit profil Petr Ježek
Petr Ježek
zobrazit profil Josef Švarcbek
Josef Švarcbek
zobrazit profil Antonín Seďa
Antonín Seďa