Pavel Čižinský

Pavel Čižinský

Datum narození: 3. 12. 1976
Místo narození: Praha
Profese: politik, právník, politolog, aktivista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Právník a aktivista Pavel Čižinský byl od listopadu 2018 do ledna 2020 starostou městské části Prahy 1.

Vystudovaný právník a politolog, někdejší mluvčí levicové platformy ProAlt Pavel Čižinský (narozen 1977), se do politiky rozhodl vstoupit poté, co spoluorganizoval referendum za záchranu Nemocnice Na Františku. Tehdejší starosta Oldřich Lomecký nakonec od její privatizace ustoupil.

Čižinského nahradil Hejma

Do komunálních voleb 2018 Pavel Čižinský šel coby lídr hnutí Praha 1 sobě, které drtivě porazilo své politické konkurenty. Pavel Čižinský tak v listopadu 2019 usedl do křesla starosty městské části Prahy 1. Na tomto postu jej v lednu 2020 nahradil Petr Hejma.

O PAVLU ČIŽINSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Matka Pavla Čižinského, historička umění Helena Čižinská, rozená Smetáčková, byla dcerou historičky umění Milady Lejskové-Matyášové a dirigenta Václava Smetáčka. Jejími bratry jsou jazzoví hudebníci Ivan Smetáček a Pavel Smetáček.

Bratrem Pavla Čižinského je Jan Čižinský, který v komunálních volbách 2018 obhájil post starosty městské části Praha 7. Nakročeno měl i na pozici pražského primátora, jímž se nakonec stal pirát Zdeněk Hřib.

Do politiky si to namířil i nejmladší z bratrů Kryštof Čižinský, a to na kandidátce TOP 09 a hnutí STAN pro volby do Evropského parlamentu 2019.

O KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH 2022 ČTĚTE ZDE>>

 

 

Další Politici

zobrazit profil Pavel Hodáč
Pavel Hodáč
zobrazit profil Ondřej Šimetka
Ondřej Šimetka
zobrazit profil Ivo Vondrák
Ivo Vondrák
zobrazit profil Vít Kaňkovský
Vít Kaňkovský
zobrazit profil Zdenka Szukalská
Zdenka Szukalská
zobrazit profil Zdeněk Matušek
Zdeněk Matušek