Iva Janžurová

Datum narození: 19. 5. 1941
Místo narození: Žirovnice u Pelhřimova
Profese: česká herečka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

IIva Janžurová talent i výjimečné komediální nadání předvedla ve dvou stovkách filmů, seriálů a pořadů. Českého lva dostala za snímky Co chytneš v žitě a Výlet.

Jako malá Iva Janžurová studovala pedagogické gymnázium. Oba její rodiče byli učitelé a ona chtěla jít v jejich stopách. Pak ji ale uchvátilo divadlo. Pražskou DAMU absolvovala v roce 1963. Hned po ní nastoupila do libereckého Divadla F. X. Šaldy. O rok později se stala tahounkou Divadla na Vinohradech, kde zůstala až do roku 1988. Téhož roku totiž nastoupila do  Národního divadla.

IVA JANŽUROVÁ PROMLUVILA O CITECH K JINÉMU MUŽI

Janžurová excelovala v komediích

Do hlavních rolí stříbrného plátna ji prosadilo hlavně válečné drama Kočár do Vídně režiséra Karla Kachyni. Od 70. let 20. století se ukázala herečka Iva Janžurová v nespočtu komedií. Jiné role jí totiž komunistický režim nechtěl dovolit. Excelovala např. v Penzionu pro svobodné pány, Svatbě jako řemen, Což takhle dát si špenát nebo v Zítra to roztočíme, drahoušku.

Za své výkony získala Iva Janžurová několik ocenění. V roce 1971 to byla např. Cena pro nejlepší herečku na festivalu fantastických filmů v Terstu za komedii Pane, vy jste vdova. Za role ve snímcích Co chytneš v žitě a Výlet získala České lvy.

Klaus dal Ivě Janžurové medaili

Ve své sbírce má Iva Janžurová i Cenu Thálie nebo Cenu Alfréda Radoka za roli ve hře Židle. V roce 2006 jí tehdejší prezident Václav Klaus udělil jedno z nejvyšších státních vyznamenání, Medaili za zásluhy o stát.

Za hlavní roli v tragykomedii režiséra a scenárisky Radka Bajgara Teroristka (2019) byla Iva Janžurová v roce 2020 nominována na dalšího České lva.

O IVĚ JANŽUROVÉ ČTĚTE ZDE>>

V hereckých šlépějích následují Ivu Janžurovou i její dvě dcery, Theodora a Sabina, které měla s hercem Stanislavem Remundou. Byla s ním přes čtyřicet let, až do května roku 2012, kdy zemřel. S ním se Iva Janžurová dala dohromady po rozvodu s kameramanem Janem Eisnerem.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Jana Kovalčiková
Jana Kovalčiková
zobrazit profil Miriam Kantorková
Miriam Kantorková
zobrazit profil Jáchym Novotný
Jáchym Novotný
zobrazit profil Jitka Schneiderová
Jitka Schneiderová
zobrazit profil Antonio Šoposki
Antonio Šoposki
zobrazit profil Jana Brejchová
Jana Brejchová
zobrazit profil Jiřina Jirásková
Jiřina Jirásková
zobrazit profil Kirk Douglas
Kirk Douglas