Pavel Šporcl

Datum narození: 24. 4. 1973
Místo narození: České Budějovice
Profese: houslista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Houslový virtuóz světového renomé Pavel Šporcl je známý svým neformálním oblékáním a vystupováním a také unikátními modrými houslemi.

Pavel Šporcl hraje na housle už od pěti let. V dětství prošel LŠU České Budějovice pod taktovkou profesora Ladislava Havla. Pak nastoupil na konzervatoř a následovala pražská AMU. V letech 1991 – 1996 studoval hru na housle v USA. Nejprve na Jižní metodistické univerzitě v Dallasu, pak na Brooklyn College a nakonec na světoznámé Juilliard School. Za celou dobu studia spolupracoval s řadou slavných a významných osobností z oboru.

Pavel Šporcl doprovázel svými modrými houslemi anglický, maďarský či polský orchestr, tleskají mu ve Francii, Itálii, Velké Británii, Rakousku, za oceánem v Kanadě nebo dalekém Japonsku. Mezi jeho nejslavnější odehrané koncerty patří ten v USA v říjnu 1998, kde nadchl obecenstvo americkou premiérou skladby „Concerto dei fiori“  Sylvie Bodorové. V roce 1999 se Státní filharmonií Brno vystoupil v Německu a v tom samém roce zabodoval v Londýně s Dvořákovým houslovým koncertem A moll.

Dlouhou dobu vystupuje s cikánskou cimbálovou kapelou Romano Stilo. Vydal na čtrnáct alb napěchovaných skladbami od Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka či od italského mistra Antonia Vivaldiho.

Na české půdě navštěvuje Pavel Šporcl nejprestižnější pódia (Dvořákova síň Rudolfina, Smetanova síň) i festivaly (Pražské jaro, Concentus Moraviae, Moravský podzim, Janáčkův máj). Je vítězem soutěže Holland Music Session World Tour Competition z roku 1993, po níž následovalo světové turné zahrnující mmj. koncerty v Amsterdamu, New Yorku nebo Los Angeles.

O PAVLU ŠPORCLOVI ČTĚTE ZDE>>

Za své umění získal houslista Pavel Šporcl mnoho ocenění. Je laureátem soutěže ARD Mnichov, Ceny Společnosti Bohuslava Martinů i mezinárodní soutěže Pražské jaro. Mimoto je patronem Linky bezpečí a Hudebního festivalu Znojmo.

Žije v dlouhodobém partnerském vztahu s dcerou slavného herce Jiřího Kodeta. Do Šporcla se herečka Barbora Kodetová zamilovala po nevydařeném manželství s podnikatelem Miodragem Maksimovičem, se kterým má dceru Lily. Společně vychovávají Lily a i další dvě společné dcery Violetu a Sophii.

 

Články o celebritě

»Tajná« schůzka pod Hradem: Eva Pavlová v náručí kuchaře! »Tajná« schůzka pod Hradem: Eva Pavlová v náručí kuchaře! Na slavnostním křtu Miniatury kuchařek v Mánesu se ukázala velmi nečekaně jedna významná osobnost – ... číst článek
Velkolepá premiéra Bídníků: Plejáda nádhery! Pomeje po nemoci, Šporcl v obležení krásy i Vendula s manželem Velkolepá premiéra Bídníků: Plejáda nádhery! Pomeje po nemoci, Šporcl v obležení krásy i Vendula s manželem Pražská muzikálová scéna GoJa už se opět zahalila do slavnostního hávu premiéry a vrátila do hry leg... číst článek
Slavná bitka na Nově! Kateřina Kašparová o Jitce Obzinové: Dala mi facku jako dělo a mrskla se mnou o dveře Slavná bitka na Nově! Kateřina Kašparová o Jitce Obzinové: Dala mi facku jako dělo a mrskla se mnou o dveře Tahle bitka vešla do dějin. Reportérka Kateřina Kašparová (55) byla na Nově od začátku vysílání a by... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Robert Hlavatý
Robert Hlavatý
zobrazit profil Vladivojna La Chia
Vladivojna La Chia
zobrazit profil Karel Holas
Karel Holas
zobrazit profil Vítězslav Vávra
Vítězslav Vávra
zobrazit profil Tereza Balonová
Tereza Balonová
zobrazit profil Štěpán Škoch
Štěpán Škoch
zobrazit profil Aleš Sigmund
Aleš Sigmund
zobrazit profil Jonatán Pastirčák
Jonatán Pastirčák