Václav Postránecký

Datum narození: 8. 9. 1943
Datum úmrtí: 7. 5. 2019
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér, divadelní pedagog, režisér
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Herec Václav Postránecký ztvárnil na dvě stovky rolí. Zahrál si jednu z klíčových postav v divácky velmi úspěšné a dnes již legendární komedii S tebou mě baví svět.

Klíč k prolomení brány úspěchu nenašel při zámečnickém učení, jak se možná domníval, ale až jako divadelní ochotník. Nejprve Václav Postránecký přičichl k rozhlasovým hrám (byl členem Dismanova rozhlasového dětského souboru), poté přišly i první filmové roličky. Vyzkoušel si práci jevištního technika, a to v libereckém divadle.

VÁCLAV POSTRÁNECKÝ BOJOVAL S VÁŽNOU NEMOCÍ

V 60. letech 20. století už Václav Postránecký působil jako herec. Ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti se chopil role Petra v Deníku Anny Frankové nebo Hájmána ve hře Antigona a ti druzí. Zabydlel se v Činohře Národního divadla (Naši furianti, Král Lear, Idiot, Romeo a Julie, Ze života hmyzu, Čaj pana senátora nebo Být či nebýt).

70. léta 20. století Václav Postránecký prožil ve znamení kriminálních rolí. Dráze zločinu věnoval pozornost ve filmech Po stopách krve, Poselství zlatého Buddhy či Motiv pro vraždu.

Jednu z ústředních postav Václav Postránecký ztvárnil v kultovní komedii S Tebou mě baví svět. Zahrál si mj. ve filmech Jak se krotí krokodýli, Líbáš jako Bůh, Rock podvraťáků, Bobule a v seriálech Vínaři, Doktoři z počátků nebo Krejzovi.

To, že pro něj byla důležitá práce s hlasem, dokázal svou spoluprací s Českým rozhlasem i dabováním třeba Antonyho Hopkinse nebo Dustina Hoffmana. Získal Cenu Thálie 1994 a v roce 2005 přibyla na poličku herce Václava Postráneckého Cena Františka Filipovského za dabing filmu Zločin v ráji.

Navíc Václav Postránecký moderoval řadu zábavných televizních pořadů, byl pedagogem na FAMU a prezidentem Herecké asociace.

O VÁCLAVU POSTRÁNECKÉM ČTĚTE ZDE>>

Za manželku si Václav Postránecký vzal tanečnici Helenu, s níž vychoval syna Viléma a dceru Lucii.

Václav Postránecký zemřel 7. května 2019. Bylo mu 75 let.

 

Články o celebritě

Maciucová, Postránecký a další: Jak se změnily hroby slavných? Maciucová, Postránecký a další: Jak se změnily hroby slavných? Tyhle dva slavné a oblíbené herce rozdělila až smrt. Hana Maciuchová (†75) sice nechala ostatky svéh... číst článek
Nedožité kulatiny Václava Postráneckého (†75): S rakovinou bojoval rok, své role přenechal Navrátilovi Nedožité kulatiny Václava Postráneckého (†75): S rakovinou bojoval rok, své role přenechal Navrátilovi Kdyby k němu byl osud milosrdnější, slavil by 8. září herec Václav Postránecký své kulaté, osmdesáté... číst článek
Pavel Nový z komedie S tebou mě baví svět slaví 75: Přežil svou vlastní smrt! Pavel Nový z komedie S tebou mě baví svět slaví 75: Přežil svou vlastní smrt! Oblíbený herec Pavel Nový, jenž se do srdcí mnoha generací diváků zapsal coby sympatický tatínek Pep... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Klára Jerneková
Klára Jerneková
zobrazit profil Sandra Pogodová
Sandra Pogodová
zobrazit profil Tomáš Töpfer
Tomáš Töpfer
zobrazit profil I Čong-dže
I Čong-dže
zobrazit profil David Castañeda
David Castañeda
zobrazit profil Stella Zázvorková
Stella Zázvorková
zobrazit profil Petr Klimeš
Petr Klimeš