Jan Hřebejk

Datum narození: 27. 6. 1967
Místo narození: Praha
Profese: režisér
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Jan Hřebejk režíroval spoustu filmových trháků, jako jsou Šakalí léta, Pelíšky či Pupendo. Je držitelem tří Českých lvů.

Když v roce 1993 přišla do kin muzikálová komedie Šakalí léta, byl to první velký úspěch českého režiséra Jana Hřebejka. Vynesl mu Českého lva a stal se nejúspěšnějším filmem roku.

JAN HŘEBEJK - DĚSIVÉ RODINNÉ TAJEMSTVÍ

Hřebejkův film byl nominován na Oscara

Postupně Jan Hřebejk režíroval i další divácké hity jako Pelíšky, Musíme si pomáhat (6 Českých lvů a nominace na Oscara) či Pupendo. Všechny tyto filmy byly situovány do minulosti (padesátá léta, srpen 68, osmdesátá léta,…) a na všech také spolupracoval se scénáristou Petrem Jarchovským.

Režíroval i snímky ze současnosti, např. Horem pádem (za něj dostal svého třetího Českého lva), Kráska v nesnázích, Nestyda, Kawasakiho růže či Svatá čtveřice. V jeho filmech se často objevují erotické scény, v Nestydovi do jedné postele poslal Vicu Kerekes a Jiřího Macháčka, ve Svaté čtveřici pak Jan Hřebejk nahnal do sprchy hned čtyři naháče, kteří se museli mačkat pod proudem tekoucí vody - Jiřího Langmajera, Mariku Procházkovou, Hynka Čermáka a jeho sestru Viktorii, za což si vysloužil žertovné glosy ze strany médií, že natáčí sex sourozenců.

Jan Hřebejk urazil Miloše Zemana!?

Od roku 1997 se Jan Hřebejk věnuje i divadelní režii. V Divadle Na Jezerce např. uvedl hru podle svého filmu Musíme si pomáhat, realizoval také drama pro dva herce Manželské vraždění. Společně s dalšími umělci (režisér David Ondříček, grafik Aleš Najbrt, fotograf Tono Stano, novinářka Michala Komrsková a další) v prosinci 2005 otevřel nekuřáckou vinotéku Bokovka.

Spoustu lidí si Jan Hřebejk proti sobě poštval, když po prezidentských volbách v roce 2013 prohlásil: „Rudá a hnědá prasata táhnou lháře a demagoga na Hrad.“ Urazil tím zejména voliče Miloše Zemana, ale sám režisér později uvedl, že to bylo myšleno jinak a Zemanovy příznivce by tak nikdy nenazval.

O JANU HŘEBEJKOVI ČTĚTE ZDE>>

Hřebejkův syn hrál již v peřince

Jan Hřebejk má s manželkou Lenkou dvě děti - staršího Jonáše a mladší Toničku. Syn Jonáš si již v peřince zahrál v tatínkově filmu Medvídek, když Jan Hřebejk potřeboval kojence a připadalo mu trapné si někde nějaké půjčovat, když má jednoho doma.

V dětství byl sám Jan Hřebejk benjamínek, má dvě starší sestry Miladu a Lídu a narodil se jako "náhrada" za nešťastně zesnulou sestru Aničku. O svém kolegovi Petru Jarchovském, který vyrůstal v podobné rodině také jako nejmladší dítě, tvrdí, že je skoro jako jeho bratr.

 

Články o celebritě

Šakalí léta slaví 30 let: 10 věcí, které jste o filmu nevěděli Šakalí léta slaví 30 let: 10 věcí, které jste o filmu nevěděli Účes »na Elvise«, kostkované sako a píseň Na kolena. To se vybaví skoro každému, když se řekne film ... číst článek
Plejáda slavných na pohřbu Schwarzenberga (†85): Každý rok nám dával stromeček, vzpomíná Geislerová   Plejáda slavných na pohřbu Schwarzenberga (†85): Každý rok nám dával stromeček, vzpomíná Geislerová Sobotní den patří Karlu Schwarzenbergovi (†85). Které osobnosti z řad showbyznysu se s politikem při... číst článek
Největší filmový obraz za miliony je v Liberci: Poznáte všech 500 postav a 243 filmů? Největší filmový obraz za miliony je v Liberci: Poznáte všech 500 postav a 243 filmů? Dva výstřední malíři z Liberce, Václav Kovář (41) a Adam Windsor (37), se rozhodli vytvořit ojediněl... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Jakub Červenka
Jakub Červenka
zobrazit profil Martin Šulík
Martin Šulík
zobrazit profil Jakub Zindulka
Jakub Zindulka
zobrazit profil Kristýna Květová
Kristýna Květová
zobrazit profil Biser Arichtev
Biser Arichtev
zobrazit profil Stanislav Milota
Stanislav Milota
zobrazit profil Aleš Matějka
Aleš Matějka