Petr Zelenka

Petr Zelenka

Datum narození: 21. 8. 1967
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista, dramaturg, dramatik
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Petr Zelenka natočil filmy Knoflíkáři, Rok ďábla, Ztraceni v Mnichově a Karamazovi, za které získal České lvy. Je držitelem i dalších cen.

Scenárista a režisér Petr Zelenka měl svoji profesní dráhu zřejmě již zakotvenou v genech. Jeho rodiči totiž byli scenáristé Otto a Bohumila Zelenkovi.

PETR ZELENKA - ROZHOVOR PRO REXLEX 

První Zelenkův scénář točil Hřebejk

Vystudoval dramaturgii a scenáristiku na FAMU a již v rámci studia Petr Zelenka napsal dva scénáře, které natočil jeho spolužák Jan Hřebejk (Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít a Nedělejte nic, pokud k tomu nemáte vážný důvod). Po studiu rok pracoval pro Filmové studio Barrandov jako dramaturg.

Do roku 1996 byly pod vedením režisérů jako Dušan Klein či Zdeněk Zelenka natočeny některé jeho scénáře, Petr Zelenka se ale rozhodl točit filmy po svém a tehdy přišel i jeho úspěch. Po dokumentu Mňága Happy-end o skupině Mňága a Žďorp vznikl roku 1997 film Knoflíkáři, ze kterého pochází slavná hláška „Neživíš, tak nepřepínej!“, jíž Eva Holubová usadila svého filmového manžela Rudolfa HrušínskéhoKnoflíkáři získali tři České lvy - za nejlepší film, režii a scénář.

Rok ďábla bodoval i na MFF KV

Scénář Petr Zelenka napsal i k snímku režiséra Davida Ondříčka a zároveň nejúspěšnějšímu českému filmu roku 2000 - SamotářiJiřím Macháčkem, Ivanem Trojanem či Jitkou Schneiderovou.

V roce 2002 Petr Zelenka natočil podle vlastního scénáře film Rok ďábla o bizarním turné skupiny Čechomor (hlavní roli Jaromíra Nohavici si zahrál sám slavný písničkář). Snímek dostal sedm Českých lvů a hlavní cenu na MFF Karlovy Vary, tedy Křišťálový glóbus.

Petr Zelenka dělal předvolební klip

Divadelní hru Příběhy obyčejného šílenství, kterou Petr Zelenka napsal pro pražské Dejvické divadlo, v roce 2005 převedl i do filmové podoby. Poté, co film získal dvě nominace na Českého lva, Petr Zelenka spolu s herci Dejvického divadla realizoval další projekt - drama Karamazovi. Za něj održel sošku krále zvířat za nejlepší režii.

Kromě filmů má společně s dalšími scenáristy a režiséry také zásluhu na obou řadách úspěšného seriálu Terapie, ve kterém si zahrál psychologa Karel Roden. V dubnu 2010 se Petr Zelenka podílel na předvolebního klipu pro mládež „Přemluv bábu a dědu, ať nevolí levici“, ve kterém se objevili herci Jiří Mádl a Martha Issová.

Českého lva má Zelenka i za seriál

Dalších Českých lvů se Petr Zelenka dočkal v roce 2015 za scénář psychologcké tragikomedie Ztraceni v Mnichově a v roce 2018 to bylo v kategorii Nejlepší televizní seriál za komediální Dabing Street (seriál si jak napsal, tak zrežíroval). 

Psychologický thriller Petra Zelenky Modelář (2020) získal celkem sedm nominací na Českého lva. Cenu české filmové kritiky dostal za nejlepší scénář.

Petr Zelenka je podruhé ženatý, a to s Klárou Lidovou, o třináct let mladší herečkou, tanečnicí a choreografkou. Poznali se v Divadle Na zábradlí, kde hrála v přestavení Hlučná samota. Seznámila je prý herečka Jana Švandová.

 

Články o celebritě

Gott, Ztracený, 7 pádů i Partička: Silvestrovská řežba televizí! Gott, Ztracený, 7 pádů i Partička: Silvestrovská řežba televizí! Televizní stanice se po vánočních svátcích nachystaly na další nelítostný boj o diváky, který vypukn... číst článek
Speciální vánoční kvíz: 25 záludných otázek! Jak dobře znáte české pohádky? Speciální vánoční kvíz: 25 záludných otázek! Jak dobře znáte české pohádky? Každý rok se v televizi díváme na ty stejné oblíbené filmy a pohádky. Ale známe je opravdu tak dobře... číst článek
Mistrův kontroverzní životopisec Sarvaš (†67): Dominika zapálila svíčku! Mistrův kontroverzní životopisec Sarvaš (†67): Dominika zapálila svíčku! V obřadní síni na přažských Olšanech proběhlo poslední rozloučení se spisovatelem a novinářem Rostis... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Agnieszka Holland
Agnieszka Holland
zobrazit profil Jitka Bártů
Jitka Bártů
zobrazit profil Jiří Strach
Jiří Strach
zobrazit profil Vladimír Smutný
Vladimír Smutný
zobrazit profil Jan Nejedlý
Jan Nejedlý
zobrazit profil Jaroslav Dietl
Jaroslav Dietl
zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec
zobrazit profil Marek Najbrt
Marek Najbrt