Albert II. Monacký

Albert II. Monacký

Datum narození: 14. 3. 1958
Místo narození: Monaco-Ville, Monako
Profese: kníže monacký
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Albert II., syn knížete Rainiera III. a kněžny Grace Kellyové, se roku 2005 stal knížetem monackým. V polovině března 2020 bylo zjištěno, že má pozitivní testy na koronavirus.

Kníže monacký Albert II. je aktivní sportovec. V letech 1988, 1992, 1994, 1998 a 2002 se zúčastnil zimních olympijských her v jízdě na bobech a v letech 1985 a 1986 se rallye Paříž-Dakar.

ALBERT II. SE VRHNUL DO STŘEDOZEMNÍHO MOŘE

V dubnu 2006 Albert II. pokořil severní pól. Tato expedice měla veřejnost upozornit na problém globálního oteplování. Tři roky nato dobyl jižní pól a je tak historicky úřadující hlavou státu, která stanula na obou pólech planety.

Albert II. se členem Mezinárodního olympijského výboru, předsedou Monacké federace plavání, Monackého Yacht klubu a Monacké atletické federace, Monackého olympijského výboru a Monacké federace moderního pětiboje.

Už dědeček Alberta II. John Brendan Kelly byl americký veslař a trojnásobný olympijský vítěz.

V červnu 2006 státník založil Nadaci Alberta II. Monackého, zaměřenou na ochranu přírody a trvale udržitelný rozvoj. Klimatické změny, biodiverzita a voda jsou tři hlavní obory zájmu této organizace.

V březnu 2020 bylo zjištěno, že testy knížete Alberta II. na koronavirus jsou pozitivní.

O KNÍŽETI ALBEROVI II. ČTĚTE ZDE>>

Albert II. pochází z dynastie Polignac-Grimaldi. Jeho otec byl kníže Rainier III. a matka kněžna Grace Kellyová. V červenci 2011 se jeho manželkou a tím i monackou kněžnou stala bývalá jihoafrická plavkyně Charlene Wittstocková (narozena 1978). Páru se 10. prosince 2014 narodila dvojčata Jacques a Gabriella, která se v tomto pořadí stala následníky knížete Alberta. Státník má celkem čtyři děti, z toho dvě nemanželské.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Vitalij Kličko
Vitalij Kličko
zobrazit profil Pavel Stodůlka
Pavel Stodůlka
zobrazit profil Miroslava Knapková
Miroslava Knapková
zobrazit profil Kateřina Klinderová
Kateřina Klinderová
zobrazit profil Nataša Nikitinová
Nataša Nikitinová
zobrazit profil Vladimír Ninger
Vladimír Ninger
zobrazit profil Petr Smejkal
Petr Smejkal
zobrazit profil Jiří Suchý
Jiří Suchý